Wykonanie
Takie pomysły na grzanki widziałam już kilkakrotnie na zdjęciach wrzucanych na fanpage'ach na Facebooku. Pomyślałam, że nie zaszkodzi spróbować :) Rodzinie ten pomysł od razu bardzo się spodobał. Jeśli ktoś do mnie wpadnie na śniadanie i zażyczy sobie grzanki/tosty z
jajkiem, to może się spodziewać, że właśnie takie otrzyma :)
Tak przyrządzone grzanki z
jajkami mogą być naprawdę miłą niespodzianką na śniadanie dla bliskiej osoby :) I są przy tym dziecinnie proste!Składniki:2 kromki
pełnoziarnistego chleba (lub więcej - zależy, dla ilu osób i ile zjedzą ;))2
jajka (stosownie do ilości kromek)kawałek białej części
pora lub
szczypiorkuewentualnie ulubione
przyprawy (
pieprz,
papryka itp.)
oliwa do smażenia grzanek (może też być
olej rzepakowy lub
kokosowy)Przyrządzając jajecznicę czy
jajka sadzone z
porem,
szczypiorkiem czy
cebulką, nigdy nie dodaję przypraw. To smaczne połączenie, samo w sobie, bez dodatków.Przygotowanie:W kromkach
chleba wykroić okienka.Kawałek białej części
pora drobno pokroić.Na patelni rozgrzać
oliwę (tylko nie za dużo) i położyć
ramki z
chleba. W środku ramek rozsypać kawałeczki
pora. Rozbić
jajka i umieścić je w grzankach. Z wierzchu posypać
jajka poszatkowanym
porem i ewentualnie jakimiś
przyprawami.Gdy od
spodu jajko będzie już dobrze podsmażone, obrócić każdą grzankę na drugą stronę i smażyć przez krótką chwilę (chyba, że nie przepada się za lekko płynnym
żółtkiem;)). I gotowe!
POLECAM:* Przed podaniem można jeszcze posypać grzanki i talerzyk pozostałą częścią
pora. Pycha!* Pozostałe (wykrojone) części
chleba można wykorzystać na drugą część śniadania i posmarować np.
twarożkiem, położyć na nie plasterek ogórka/pomidora/rzodkiewki, posypać
szczypiorkiem :)* Do grzanki może być też dodana jakaś
wędlina czy
kiełbaska, którą należy włożyć w
ramkę z
chleba,
potem posypać
porem lub
szczypiorkiem, wbić
jajko i znowu posypać :)
Pole do popisu jest naprawdę duże. Sukcesywnie
będę tu wrzucać zdjęcia z propozycjami na
jajka w ramkach :)WARIACJE Z
JAJKIEM W GRZANCE
Smacznego!