ßßß
1 kg mąki pszennej tortowej4 jajka6 żółtek100 g cukru40g świeżych drożdży1,5 szklanki mlekaszczypta soli120 g stopionego masładodatkowokonfitura różanalukier przygotowany z:cukru pudru i soku z cytrynytłuszcz do smazenia6 kostek smalcu lub PlantyWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Przygotować rozczyn czyli... Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru, dodać troszkę letniego mleka ok 5-6 łyżek i wszystko rozpuścić, dodać tyle mą,i aby uzyskać rozczyn gęstości śmietany. Odstawić pod ściereczka w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do misy wsypać mąkę dodać jajka i żółtka szczyptę soli , resztę cukru, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.Wszystko razem długo wyrabiać ( j to robię mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego i trwa to ok 15 minut/) Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę (ok 5 min).Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję, ale nie podsypujcie więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski leciutko obsypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia ok 1.5 h. Po tym czasie wyłożyć ciasto na lekko obsypany maka blat delikatnie wyrobić, rozwałkować na gr ok 1,5 centymetra i wykrawać równej wielkości krążki, które odstawić na oproszona maka ściereczkę aż się ":napuszą" ok 20 minut)Tłuszcz roztopić i podgrzać, ąż będzie dobrze gorący, (temperatura do smażenia jest odpowiednia kiedy wrzucony kawałeczek ciasta momentalnie wypływa na wierzch) Aby uzyskać oponkę należy po wsadzeniu pączków do garnka nakryć je pokrywką gdy temperatura jest odpowiednia a pączki delikatne i wystarczająco puszyste pączki po ok 1 , 5 minuty powinny się same odwrócić wtedy należy zdjąć pokrywkę i dosmażyć pączki na drugiej stronie. Ogólnie smażymy je po ok 2 min z każdej strony regulując temperaturę tłuszczy w razie konieczności. Usmażone pączki odkładamy na papierowe ręczniki i po ostudzeniu nadziewamy szprycą i lukrujemy.