ßßß
Krem:250 g krem oweg sera na sernik ( ja użyłam wiaderkowy z Włoszczowy)4 łyżki mascarponemiód płynny do smaku ( u mnie 2 łyżki)skórka i sok z jednej limonkiszczypta sproszkowanego imbiru250 g ananasa ( ja użyłam z puszki, ale świeży będzie jak najbardziej ok)1 łyża płynnego miodu 2 łyżki octu balsamicznego ( lub jabłkowego)1 łyżeczka przyprawa Komis do dań słodkich szczypta imbiru szczypta cynamony sok z połowy cytryny Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i łączymy z pokrojonym ananasem.ostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na min 2 godzDodatkowo3 łyżki cukrukilka pokruszonych biszkoptów
Przygotowanie deseru:Składniki kremu miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i gładkiej masy. Ananasa odsączamy z zalewy ( zalewy nie wylewamy zostawiamy na potem) i grilujemy na rozgrzanej patelni ok 3-4 minut. W pucharkach układamy warstwami pokruszone biszkopty , grilowanego ananas i krem. Deser wstawiamy do lodówki. I przygotowujemy karmelowe zdobienie. Na patelnie wlewamy ok 4 łyżek pozostałej zalewy i trzy łyżki cukru. Wszystko mieszamy na ogniu az do powstania płynnego karmelu. Karmel jest gotowy kiedy kropelka wylana na zimy talerzyk momentalnie tężeje. Płynnym karmelem robimy esy floresy na papierze do pieczenia lub na lekko natłuszczonej blaszce. Zostawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem deser dekorujemy przygotowanymi karmelowymi ozdobami. Zdjęcie moje trochę przekłamuje kolor karmelu , ale faktycznie wyszedł on mocno żółty