ßßß
500ml mleka,30dkg masła20dkg miodu,rodzynki,skórka pomarańczowa ,50g drożdży świeżych ,180g cukru pudru ,szczypta soli,4 jajka, + 1 do posmarowania ciasta500g mąki, skorka otarta z cytryny .500g maku mielonego suchegoPrzygotowanie maku; ja używam suchego maku mielonego ( do kupienia min w Lidlu) ubić 2 białka na pianę dodać miód mak i banalnie wszystko wymieszać na masę .Ciasto: z drożdży łyżki cukru 5 łóżek mleka i 2 łóżek mąki zrobić rozczyn. Poczekać aż podwoi swoją objętość . Do misy wyspać mąkę cukier sól wbić jajka resztę mleka , skórkę cytrynowa i wyrośnięty rozczyn . Wyrabiać na gładkie ciasto ( ja używam miksera z hakiem) gdy ciasto będzie gładkie dodać roztopiony tłuszcz i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 porcje i wyłożyć na blat posypany mąka i rozwałkować każdą część ciasta na placek Nakładamy nadzienie pozostawiając wolne boki i zawijamy w roladę pamiętając aby łączenie ciasta pozostało na spodzie . Tak samo postępujemy z druga częścią ciasta . Uformowane makowce kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawiamy na 15 min pod ściereczka . Piekarnik nagrzewamy do 180st bez termoobiegu , makowce smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczony ok 60min. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się rumienił kładziemy od góry papier . Po upieczony studzimy i dowolnie dekorujemya tak zapakowany moze powędrowąc pod choinkę jako słodki upominek