ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny makowiec drożdżowy

Tradycyjny makowiec drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Tak zwane must be na świątecznym stole. Czy ktoś z Was w ogóle wyobraża sobie święta bez makowca ;-)
Przepis wypróbowany wielokrotnie, zawsze wychodzi pyszny aromatyczny i wilgotny makowiec. W te święta na pewno tez się pojawi. Proporcję podaję na 2 zawijańce.
500ml mleka,
30dkg masła
20dkg miodu,
rodzynki,
skórka pomarańczowa ,
50g drożdży świeżych ,
180g cukru pudru ,
szczypta soli,
4 jajka, + 1 do posmarowania ciasta
500g mąki, skorka otarta z cytryny .
500g maku mielonego suchego
Przygotowanie maku; ja używam suchego maku mielonego ( do kupienia min w Lidlu) ubić 2 białka na pianę dodać miód mak i banalnie wszystko wymieszać na masę .
Ciasto: z drożdży łyżki cukru 5 łóżek mleka i 2 łóżek mąki zrobić rozczyn. Poczekać aż podwoi swoją objętość . Do misy wyspać mąkę cukier sól wbić jajka resztę mleka , skórkę cytrynowa i wyrośnięty rozczyn . Wyrabiać na gładkie ciasto ( ja używam miksera z hakiem) gdy ciasto będzie gładkie dodać roztopiony tłuszcz i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 porcje i wyłożyć na blat posypany mąka i rozwałkować każdą część ciasta na placek Nakładamy nadzienie pozostawiając wolne boki i zawijamy w roladę pamiętając aby łączenie ciasta pozostało na spodzie . Tak samo postępujemy z druga częścią ciasta . Uformowane makowce kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawiamy na 15 min pod ściereczka . Piekarnik nagrzewamy do 180st bez termoobiegu , makowce smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczony ok 60min. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się rumienił kładziemy od góry papier . Po upieczony studzimy i dowolnie dekorujemy
a tak zapakowany moze powędrowąc pod choinkę jako słodki upominek
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/11/tradycyjny-makowiec-drozdzowy.html