Wykonanie
Osobiście nie jestem zwolennikiem
żeberek ( w zasadzie w ogóle nie przepadam za
mięsem i chętnie wymieniam na
ryby), ale jak ma się w domu mężczyznę, który jeść
mięso musi to nie ma rady;-) Wyznając zasadę,że jazdy kucharz musi skosztować swoich potraw, skusiłam się na
żeberko i
powiem tak-nawet nieźle smakowało;-)1 kg
żeberek wieprzowychZalewa:300 ml
piwa250ml
oliwy3 łyżki
miodu3
cebule1
marchewka1 łyżka
musztardy z
gorczycąsól,
pieprzMarchewkę,
cebulę obieramy i kroimy .Wszystkie składniki zalewy mieszamy razem i wkładamy do niej
żeberka, tak aby dokładnie były pokryte płynem.Odstawiamy na noc do lodówki. Nstępnego dnia możemy je upiec zarówno na dobrze rozżarzonym grillu jak i w piekarniku. Jeśli pieczecie w piekarniku to wkładamy
żeberka do żaroodporngo naczynia na dno wlewając odrobinę marynaty. Pieczemy pod przykryciem w temp.180 st ok 40 min, a nastęnie zdejmujemy pokrywę i z funkcją grill w piekarniku dopiekamy jeszcze ok 15 min.Ważne czas pieczenia zależy od tego jak
mięsne są nasze
żeberka.

