Wykonanie
Uwielbiam risotto . Mam dwa ulubione smaki z
zielonym groszkiem i
serem pleśniowym, oraz ze
szpinakiem i gorgonzolą.To pyszne i pożywne danie, na dodatek nie trudne w przygotowaniu.Możecie je wzbogacać o swoje ulubione dodatki.A jak będziecie kiedyś w
Krakowie to polecam zaglądnąć do Włoskiej restauracji której recenzje możecie przeczytać TU i zasmakować pysznego risotta przygotowanego przez tamtejszych kucharzy.3 łyżki
masła1/2
cebuli drobno pokrojonej150 ml
białego wina wytrawnego150 g surowego
ryżu do risotto (np. Arborio), około 1 filiżanki400 ml gorącego
bulionu warzywnego1 szklanka
zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
natka pietruszki50g
sera pleśniowego (ja użyłam
Roguefort )
Cebulkę podsmażamy na
maśle , aż się zeszkli ( nie przyrumieniamy za bardzo), dosypujemy
ryż wszystko dokładnie mieszając,dolewamy
wino i mieszając czekamy aż płyn odparuje.Partiami dolewamy
bulion, czekając aż poprzednia cześć się wchłonie, Nie zapominamy o mieszaniu.Wszystko gotujemy ok 20 minut. 5-8 minut przed końcem dodajemy
zielony groszek.Mieszamy.Pod sam koniec dodajemy pokrojony w drobne kawałki
ser pleśniowy,i posiekaną
natkę pietruszki, mieszamy. Przed podaniem doprawiamy
solom i
pieprzem.