Wykonanie
Kto z Was nie chciał by w długie zimowe wieczory, przypomnieć sobie o smakach lata. Już teraz najwyższa
pora, aby o to zadbać i zamknąć trochę lata w słoiczkach. Do przygotowanie mojej propozycji, możecie wykorzystać
truskawki,
maliny,
poziomki,
wiśnie ,
jagody.(ja użyłam
truskawek i
borówki amerykańskiej) Już podczas gotowania w domu będzie unosił się wspaniały zapach. A kiedy na zewnątrz będzie już szaro i ponuro, Wy podacie
lody , gofry lub co tam chcecie z tymi
owocami i słonce w waszych domach zaraz zaświeci.Podaję proporcję na dwa słoiczki 200 ml90 ml
wody130 gramów
cukrusok z połowy
cytryny2 garście
truskawek pokrojonych na ćwiartkigarść
borówek amerykańskichW rondlu zagotować
wodę z
cukrem (do jego rozpuszczenia) i
sokiem cytrynowym Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut Dodaj do
syropu owoce i gotuj około 5 minut,
Syrop podawaj na ciepło lub zimno.Możecie go jeść od razu, ale jeśli chcecie pozostawić na zimę to należy: gorące owce wraz z
syropem przełożyć do słoiczków, zakręcić.Wstawić do garnka z gotująca się
wodą i pasteryzować ok 10 min, wyjąc odstawić do góry dnem do wystygnięcia.