Wykonanie
Ciasto niedzielne , które po raz kolejny przekonuje mnie , ze w kuchni warto eksperymentować :-) Masa budyniowa została przygotowana na bazie
kefiru i wyszło jej to na dobre.-
jajka : 5 sztuk-
cukier: 1 szklanka-
mąka: 3 szklanki-
mleko: 0.75 szklanki-
olej: 0.75 szklanki-
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki-
kakao: 3 łyżki-
wiśnie w
syropie: 750 mililitrów-
budyń śmietankowy z
cukrem: 1 sztuka-
kefir: 450 mililitrów-
galaretka wiśniowaJajka z
cukrem ubijamy na puszysta masę i nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo
mąkę ,
mleko i
proszek do pieczenia, następnie dolewamy
olej. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dosypujemy
kakao. Białe ciasto wlewamy na dno blaszki , a na nie ciasto
kakaowe i mieszany delikatnie . Na wierzch wykładamy
Wiśnie . Ciasto pieczemy 40 min w 180 st. Po upieczony i przestudzony wierzch ciasta smarujemy
budynkiem przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu z tym, że
mleko zastępujemy
kefirem. Wkładamy do lodówki, międzyczasie przygotowujemy
galaretkę . i tężejącą wylewamy na wierzch ciasta.