Wykonanie
i prowadząc nierówną walkę z wirusami urozmaicam codzienne menu kolorowymi
sałatkami. Tym razem na talerzu zagościły ciepłe różyczki
brokuła w towarzystwie
sera typu bałkańskiego i
czerwonej cebuli. Taka
sałatka świetnie sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i ciepł a kolacj a .Szybka
sałatka brokułowa na ciepło
Składniki:kilka różyczek
mrożonego brokuła lub pół świeżego1/4 średniej wielkości
czerwonej cebuli50 - 100 g
sera "typu bałkańskiego" (kupuję w Lidlu)100 g
jogurtu naturalnegopłaska łyżka
majonezu2 łyżki zrumienionych
płatków migdałowychulubione
zioła (
daję prowansalskie:)kilka kropel
soku z cytrynysól,
pieprz3-4
liście lauroweWykonanie:Świeżego
brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i umieszczamy na sitku garnka do gotowania na parze. Na wierzch kładziemy
listki laurowe i gotujemy pod przykryciem około 10 minut,
brokuł ma pozostać al dente.
Liście laurowe dodane do gotowania niwelują nieprzyjemny zapach i sprawiają, że nasz
brokuł jest jeszcze smaczniejszy:). W międzyczasie kroimy
cebulę na półksiężyce lub jak kto lubi, a
ser bałkański w dość dużą kostkę. Z
jogurtu,
majonezu i przypraw przygotowujemy sos. Gorące
brokuły wykładamy na talerz, następnie dodajemy
cebulę,
ser, polewamy sosem i posypujemy
płatkami migdałów.Gotowe:)PS. Nie polecam przed randką czy wyjściem do pracy - nie każdy lubi zapach
cebulki :P