ßßß Cookit - przepis na Czekając z niecierpliwością na wiosnę....

Czekając z niecierpliwością na wiosnę....

nazwa

Wykonanie

i prowadząc nierówną walkę z wirusami urozmaicam codzienne menu kolorowymi sałatkami. Tym razem na talerzu zagościły ciepłe różyczki brokuła w towarzystwie sera typu bałkańskiego i czerwonej cebuli. Taka sałatka świetnie sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i ciepł a kolacj a .
Szybka sałatka brokułowa na ciepło
Składniki:
kilka różyczek mrożonego brokuła lub pół świeżego
1/4 średniej wielkości czerwonej cebuli
50 - 100 g sera "typu bałkańskiego" (kupuję w Lidlu)
100 g jogurtu naturalnego
płaska łyżka majonezu
2 łyżki zrumienionych płatków migdałowych
ulubione zioła (daję prowansalskie:)
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
3-4 liście laurowe
Wykonanie:
Świeżego brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i umieszczamy na sitku garnka do gotowania na parze. Na wierzch kładziemy listki laurowe i gotujemy pod przykryciem około 10 minut, brokuł ma pozostać al dente. Liście laurowe dodane do gotowania niwelują nieprzyjemny zapach i sprawiają, że nasz brokuł jest jeszcze smaczniejszy:). W międzyczasie kroimy cebulę na półksiężyce lub jak kto lubi, a ser bałkański w dość dużą kostkę. Z jogurtu, majonezu i przypraw przygotowujemy sos. Gorące brokuły wykładamy na talerz, następnie dodajemy cebulę, ser, polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów.
Gotowe:)
PS. Nie polecam przed randką czy wyjściem do pracy - nie każdy lubi zapach cebulki :P
Źródło:http://pistacjowa-spizarnia.blogspot.com/2013/02/czekajac-z-niecierpliwoscia-na-wiosne.html