Wykonanie
Intensywnie pracujemy, kończąc drugą, świąteczną książkę i dlatego na blogach ostatnio cisza… Ale
truskawki musiały się pojawić :) Na osłodę oczekiwania – muffinki z
truskawkami, bezglutenowe, bezcukrowe, wegańskie.
Truskawki są nie tylko na czubku, lecz także w cieście, zmiksowane na papkę (dzięki temu ciasto zyskuje lekko różowy kolor). Tym razem bez długich wstępów, bo do jedzenia muffinek i
truskawek chyba nikogo przekonywać nie trzeba :) English version later. Sorry…Gluten free, sugar free, vegan muffins with fresh strawberries.
Na 9-10 sztuk160 g
truskawek zmiksowanych na muspo 40 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej i
mąki jaglanejpo 30 g pełnoziarnistej
mąki ryżowej i
mąki kukurydzianej20 g
mąki ziemniaczanej20 g zmielonego złocistego
siemienia lnianego20 g
amarantusa ekspandowanego100 g
miękkiej margaryny Alsan-Bio (w wersji niewegańskiej
masło)40-50 g
ksylitolukilka kropel
stewii fluid (opcjonalnie, dla dosłodzenia)1 łyżka ekologicznego
octu jabłkowego1/3 łyżeczki mielonej
wanilii1 płaska łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejdodatkowo
ksylitol zmielony na puder do dekoracjityle niewielkich
truskawek, ile muffinek, do położenia na wierzchu
W misce połącz suche składniki:
mąki, siemię, popping,
wanilię i spulchniacze. W osobnej dużej misce utrzyj
margarynę z
ksylitolem, dodaj
ocet, zmiksowane
truskawki i ewentualnie
stewię, wymieszaj. Wsypuj stopniowo suche składniki do mokrych i szybko wymieszaj widelcem lub krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.Napełnij formy na muffinki
ciastem niemal do pełna. Na środku każdej połóż niewielką
truskawkę, delikatnie wciskając ją w ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika, zostaw na 5 minut w formie, następnie wyjmij muffinki i przełóż na kratkę. Zostaw do ostudzenia.Podawaj posypane
ksylitolowym pudrem. Zjedz w dniu pieczenia, kiedy są najsmaczniejsze. Jeśli chcesz zostawić muffinki na następny dzień, trzymaj je w chłodnym miejscu.Identyczne muffinki możesz przyrządzić z wykorzystaniem
malin,
jeżyn lub dorodnych
owoców morwy.
English version later