Wykonanie

Pozostaję wciąż i niezmiennie w
ciasteczkowym szale tworzenia. Te słodkie maleństwa, z
grejpfrutową nutą, zrobiłam dla Mojego Ukochanego, z okazji pewnego tematycznego dnia. Oczywiście
grejpfrutowego :) Można je przyrządzić na
maśle krowim, ale ja robię
ciastka właściwie już tylko na kozim. W wersji bezmlecznej używam wegańskiej
margaryny Alsan-Bio (nie udało mi się do tej
pory znaleźć
margaryny o lepszym składzie niż ta i w dodatku bez tłuszczów trans!).
Ciastka na
margarynie mają delikatniejszą konsystencją, bardziej piaskową niż kruchą, ale są równie smaczne. Z podanych niżej proporcji uzyskacie bardzo słodkie wypieki, więc jeśli wolicie mniej słodkie, zmniejszcie ilość
ksylitolu. Dodatkową
słodycz daje lukier, który ewentualnie można pominąć. Przyjemnie się te
grejpfrutowe maleństwa zajada. I bardzo szybko znikają :)Gluten free and sugar free (optionally dairy free) glazed grapefruit cookies with grapefruit zest.

Składniki (na 30 sztuk)Ciasto100 g
masła (krowiego lub koziego) albo wegańskiej
margaryny Alsan-Bio100 g
mąki gryczanej50 g
mąki ziemniaczanejpo 25 g
mąki ryżowej i kukurydzianej60 g
ksylitolu1 małe
jajko1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
grejpfrutaLukier40 g
ksylitolu zmielonego na puder2-3 łyżki soku wyciśniętego z
grejpfruta (najlepiej z „farfoclami”)
Grejpfrut sparz wrzątkiem i wyszoruj czystą gąbką. Zetrzyj skórkę, odłóż 1 łyżkę do dekoracji.Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski lub wyłóż na stolnicę i zagnieć. Włóż ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone rozwałkuj i wycinaj kształty. Możesz również przed schłodzeniem uformować z ciasta wałki o średnicy mniej więcej
monety 5-złotowej, wstawić do lodówki, a następnie pokroić
ostrym nożem na plastry.
Ciastka powinny być dość grube.Ułóż
ciastka na papierze do pieczenia umieszczonym na kratce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-11 minut. Mają być jasne, ewentualnie leciutko zarumienione. Odstaw do przestudzenia.W miseczce wymieszaj sok świeżo wyciśnięty z
grejpfruta z
ksylitolowym pudrem. Otrzymanym lukrem posmaruj wierzch
ciastek, posyp odłożoną skórką startą z
grejpfruta. Odstaw, by
lukier zastygł. Gotowe!
