ßßß
A serniczek zimny i pyszny polecam. Może tez być w mniejszej wersji ze szklaneczki.
Składniki:galaretka porzeczkowaporzeczki czerwone – 60 dkgcukier kryształ- do smakużelatyna spożywcza- 3 łyżkisernikser biały- 50 dkgjaja surowe- 2 sztcukier puder- 3/4 szklankilikier amaretto- 3 łyżkiżelatyna spożywcza- 3 łyżkiPrzygotowanie:Porzeczki umyć i przesypać do garnka. Można obrać z szypułek, ale nie jest to konieczne. Dodać cukier, potem zalać dwoma szklankami wody i gotować ok 7-10 minut.Następnie przecedzić. Owoce dobrze wycisnąć, aby puściły cały sok. Wysłodki wyrzucić a do soku dodać żelatynę. Podgrzać ale nie gotować. Przelać do szklaneczek lub do jednej większej miski. Schłodzić a następnie włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.Jajka wymyć potem sparzyć skorupki wrzątkiem. Wybić do wysokiego naczynia. Dodać cukier puder i zmiksować na puszysta masę.Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.Dodać do masy biały zmielony ser. Wlać likier amaretto i wymieszać.Na koniec połączyć ze schłodzoną żelatyną.Dobrze wymieszaną masę wylać na galaretkę i całość wstawić ponownie do lodówki.Przed podaniem ogrzać dno szklaneczek lub miski i odwracając wyłożyć serniczki na talerzyki. Smacznego.