Wykonanie
Idealny deser na upalny dzień… na tak upalny, że zanim zrobiłam zdjęcie
galaretka zaczęła się rozpuszczać.Wreszcie prawdziwe lato – 38 stopni w cieniu… i tak jak wcześniej narzekaliśmy na deszcz teraz chciałoby się ponarzekać na gorąc… no bo wiadomo, najlepsza we wszystkim jest równowaga i w narzekaniu i „w pogodzie”

A serniczek zimny i pyszny polecam. Może tez być w mniejszej wersji ze szklaneczki.

Składniki:
galaretka porzeczkowaporzeczki czerwone – 60 dkg
cukier kryształ- do smaku
żelatyna spożywcza- 3 łyżkisernik
ser biały- 50 dkg
jaja surowe- 2 szt
cukier puder- 3/4 szklanki
likier amaretto- 3 łyżki
żelatyna spożywcza- 3 łyżkiPrzygotowanie:
Porzeczki umyć i przesypać do garnka. Można obrać z szypułek, ale nie jest to konieczne. Dodać
cukier,
potem zalać dwoma szklankami
wody i gotować ok 7-10 minut.Następnie przecedzić.
Owoce dobrze wycisnąć, aby puściły cały sok. Wysłodki wyrzucić a do soku dodać
żelatynę. Podgrzać ale nie gotować. Przelać do szklaneczek lub do jednej większej miski. Schłodzić a następnie włożyć do lodówki, aby
galaretka stężała.
Jajka wymyć
potem sparzyć skorupki wrzątkiem. Wybić do wysokiego naczynia. Dodać
cukier puder i zmiksować na puszysta masę.
Żelatynę zalać 100 ml gorącej
wody i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.Dodać do masy biały
zmielony ser. Wlać
likier amaretto i wymieszać.Na koniec połączyć ze schłodzoną
żelatyną.Dobrze wymieszaną masę wylać na
galaretkę i całość wstawić ponownie do lodówki.Przed podaniem ogrzać dno szklaneczek lub miski i odwracając wyłożyć serniczki na talerzyki. Smacznego.