ßßß Cookit - przepis na Serniczek na zimno z porzeczkową galaretką

Serniczek na zimno z porzeczkową galaretką

nazwa

Wykonanie

Idealny deser na upalny dzień… na tak upalny, że zanim zrobiłam zdjęcie galaretka zaczęła się rozpuszczać.
Wreszcie prawdziwe lato – 38 stopni w cieniu… i tak jak wcześniej narzekaliśmy na deszcz teraz chciałoby się ponarzekać na gorąc… no bo wiadomo, najlepsza we wszystkim jest równowaga i w narzekaniu i „w pogodzie”
A serniczek zimny i pyszny polecam. Może tez być w mniejszej wersji ze szklaneczki.
Składniki:
galaretka porzeczkowa
porzeczki czerwone – 60 dkg
cukier kryształ- do smaku
żelatyna spożywcza- 3 łyżki
sernik
ser biały- 50 dkg
jaja surowe- 2 szt
cukier puder- 3/4 szklanki
likier amaretto- 3 łyżki
żelatyna spożywcza- 3 łyżki
Przygotowanie:
Porzeczki umyć i przesypać do garnka. Można obrać z szypułek, ale nie jest to konieczne. Dodać cukier, potem zalać dwoma szklankami wody i gotować ok 7-10 minut.
Następnie przecedzić. Owoce dobrze wycisnąć, aby puściły cały sok. Wysłodki wyrzucić a do soku dodać żelatynę. Podgrzać ale nie gotować. Przelać do szklaneczek lub do jednej większej miski. Schłodzić a następnie włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.
Jajka wymyć potem sparzyć skorupki wrzątkiem. Wybić do wysokiego naczynia. Dodać cukier puder i zmiksować na puszysta masę.
Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
Dodać do masy biały zmielony ser. Wlać likier amaretto i wymieszać.
Na koniec połączyć ze schłodzoną żelatyną.
Dobrze wymieszaną masę wylać na galaretkę i całość wstawić ponownie do lodówki.
Przed podaniem ogrzać dno szklaneczek lub miski i odwracając wyłożyć serniczki na talerzyki. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/07/serniczek-na-zimno-z-porzeczkowa-galaretka