ßßß
Polecam – muffinki wyszły lepiej niż się spodziewałam. Obawiałam się, że będą ciężkie, zbite i kleiste a tu okazało się, że wręcz odwrotnie – wyszły puszyste i delikatne, aż się kruszą, dwie załamały się nawet pod ciężarem masy:)W kolorze są bardzo ciemne – prawie czarne a smakują jak zwykłe muffiniki czekoladowe. W połączeniu z pomarańczowym kremem- „niebo w gębie” albo jak kto woli „gęba w niebie”:)Składniki na ciasto:majonez – 3/4 szklanki,mąka krupczatka – 2 szklanki,cukier – 1,5 szklanki,rum – 6 łyżek,mleko – 1 szklanka,kakao – 3/4 szklanki,soda – 2 łyżeczkiSkładnik na masę:sok marchwiowo-pomarańczowy przecierowy – 1/2 lbudyń waniliowy – 2 opakowania,masło – 250 gcukier – 6 łyżekPrzygotowanie:Majonez wymieszać razem z mlekiem i cukrem. Po wymieszaniu dolać rum a następnie dosypać kakao. Zmiksować. Odlać dwie, trzy łyżki mikstury i rozpuścić w nich sodę a potem dolać do masy majonezowej. Wsypać mąkę i ponownie zmiksować. Foremki do muffinek wyłożone papilotkami napełniać do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 25 minut.Przygotować krem. Zagotować 400 ml soku marchwiowo – pomarańczowego. W 100 ml rozrobić budyń. Wlać budyń do gotującego soku i ugotować. Przestudzoną masę zmiksować razem z miękkim masłem. Masło dodawać stopniowo, aby mas się nie zwarzyła. Po zrobieniu krem schłodzić. Przestudzone muffinki dekorować kremem wedle uznania.