Wykonanie
Typowo jesienne danie –
kiszona kapusta ze świeżymi
grzybami oraz
suszonymi śliwkami. Smaczne, zdrowe, typowo polskie danie.

Składniki:
kapusta kiszona – 1 kg,
grzyby leśne – 1 kg,
śliwki suszone – 150 g,kość wędzona – 30 dkg,
kminek – 1 łyżeczka,
ziele angielskie – 5 szt,
liść laurowy – 2 szt,
sól do smaku,
pieprz czarny cały- kilka kulek.Przygotowanie:
Kapustę odcedzić i posiekać. Wypłukać, zalać
wodą i zagotować. Jeśli jest za kwaśna, to odlać
wodę i zalać świeżą. Posolić, dodać kość,
liście laurowe,
ziele angielskie,
kminek i gotować.
Grzyby obrać, umyć, pokroić i gotować w osobnym garnku przez 15 minut. Wyjąc łyżką cedzakową i dołożyć do gotującej
kapusty. Dodać
suszone śliwki. Całość gotować razem aż do miękkości
kapusty.
