ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami

Kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Typowo jesienne danie – kiszona kapusta ze świeżymi grzybami oraz suszonymi śliwkami. Smaczne, zdrowe, typowo polskie danie.
Składniki:
kapusta kiszona – 1 kg,
grzyby leśne – 1 kg,
śliwki suszone – 150 g,
kość wędzona – 30 dkg,
kminek – 1 łyżeczka,
ziele angielskie – 5 szt,
liść laurowy – 2 szt,
sól do smaku,
pieprz czarny cały- kilka kulek.
Przygotowanie:
Kapustę odcedzić i posiekać. Wypłukać, zalać wodą i zagotować. Jeśli jest za kwaśna, to odlać wodę i zalać świeżą. Posolić, dodać kość, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotować. Grzyby obrać, umyć, pokroić i gotować w osobnym garnku przez 15 minut. Wyjąc łyżką cedzakową i dołożyć do gotującej kapusty. Dodać suszone śliwki. Całość gotować razem aż do miękkości kapusty.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/09/kapusta-z-grzybami-i-suszonymi-sliwkami