ßßß Cookit - przepis na Rzepa w sosie karmelowym – najlepsze przepisy babci!

Rzepa w sosie karmelowym – najlepsze przepisy babci!

nazwa

Wykonanie

Rzepa w sosie karmelowym to bardzo smaczna jarzyna, z tego co widzę w zapiskach moja babcia podawała ja do pieczeni baraniej albo wołowej. Początkowo pomysł sosu karmelowego wydawał mi się trochę dziwny… za słodki… za mdły… przyznam jednak, że się myliłam ! Efekt przerósł moje oczekiwania – już wiem, że zrobię taką rzepę na Wielkanoc!
Składniki:
rzepa czarna duża – 1 szt (ok.35 dkg),
cukier – 1 garść,
masło – 50-60 g,
mąka pszenna – 1 łyżka,
sól do smaku.
Przygotowanie
Rzepę oskrobać i pokroić w słupki. Zalać wrzątkiem na minutę – sparzyć i odcedzić. W rondelku stopić cukier na jasny karmel – dodać połowę masła i energicznie mieszać. Dołożyć odsączoną rzepę i smażyć minutę lub dwie a potem posolić, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem dopóki rzepa nie zmięknie. Z pozostałej części masła i łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimną wodą i wlać do rzepy. Gotować razem przez kilka minut. Podawać jak jarzynę do pieczeni wołowej lub baraniej – zdecydowanie polecam !!!
Źródło:http://galantyna.pl/2014/02/rzepa-w-sosie-karmelowym-najlepsze-przepisy-babci