Wykonanie
Rzepa w
sosie karmelowym to bardzo smaczna jarzyna, z tego co widzę w zapiskach moja babcia podawała ja do pieczeni baraniej albo wołowej. Początkowo pomysł
sosu karmelowego wydawał mi się trochę
dziwny… za słodki… za mdły… przyznam jednak, że się myliłam ! Efekt przerósł moje oczekiwania – już wiem, że zrobię taką
rzepę na Wielkanoc!
Składniki:
rzepa czarna duża – 1 szt (ok.35 dkg),
cukier – 1 garść,
masło – 50-60 g,
mąka pszenna – 1 łyżka,
sól do smaku.Przygotowanie
Rzepę oskrobać i pokroić w słupki. Zalać wrzątkiem na minutę – sparzyć i odcedzić. W rondelku stopić
cukier na jasny karmel – dodać połowę
masła i energicznie mieszać. Dołożyć odsączoną
rzepę i smażyć minutę lub dwie a
potem posolić, zalać szklanką
wody i dusić pod przykryciem dopóki
rzepa nie zmięknie. Z pozostałej części
masła i łyżki
mąki zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimną
wodą i wlać do
rzepy. Gotować razem przez kilka minut. Podawać jak jarzynę do pieczeni wołowej lub baraniej – zdecydowanie polecam !!!