ßßß Cookit - przepis na Orzechowe roladki z cukini z serkiem, orzeszkami i glassą balsamiczną

Orzechowe roladki z cukini z serkiem, orzeszkami i glassą balsamiczną

nazwa

Wykonanie

Orzechowe roladki to widowiskowa, zdrowa, lekka przekąska gotowa w "try miga". Ja najbardziej lubię wersję orzechową ale oczywiście serek można uzupełniać dowolnymi dodatkami szalejąc kulinarnie i tworząc nowe smaki :) próbowałam już z orzechami arachidowymi, curry oraz ziołami - wszystkie pyszne ale orzechowe i tak najpyszniejsze :)
2 cukinie ( wybrać średnie, proste i w miarę smukłe )
bazylia - świeże posiekane listki
szczypiorek - posiekany
serek ricotta 250 g
100 g orzeszków piniowych
sól, pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek
glassa balsamiczna
Cukinię umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki do jarzyn lub łopatki krojącej do sera pociąć cukinię na podłużne równe plastry. Plasterki rozłożyć na blacie zabezpieczonym na przykład folią. Cukinię delikatnie skropić lub spryskać odrobiną oliwy z oliwek, posolić i popieprzyć.
Orzeszki prażyć przez chwilę na suchej patelni - do momentu lekkiego zezłocenia i uzyskania charakterystycznego aromatu. Ściągnąć z patelni, ostudzić, podzielić na połowę i jedną połowę posiekać - a drugą w całości użyjemy do posypania gotowych roladek. Ser ricotta wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem, posiekanymi orzeszkami, szczypiorkiem i świeżą bazylią. Tak przygotowany serek nakładamy łyżeczką na brzeg każdego plasterka i zwijamy. roladki układamy na półmisku, skrapiamy oliwą z oliwek i glassą balsamiczną, posypujemy orzeszkami i gotowe :)
smacznego!
Źródło:http://gazetakulinarna.blogspot.com/2014/11/orzechowe-roladki-z-cukini-z-serkiem.html