ßßß
2 cukinie ( wybrać średnie, proste i w miarę smukłe )bazylia - świeże posiekane listkiszczypiorek - posiekanyserek ricotta 250 g100 g orzeszków piniowychsól, pieprz świeżo mielonyoliwa z oliwekglassa balsamicznaCukinię umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki do jarzyn lub łopatki krojącej do sera pociąć cukinię na podłużne równe plastry. Plasterki rozłożyć na blacie zabezpieczonym na przykład folią. Cukinię delikatnie skropić lub spryskać odrobiną oliwy z oliwek, posolić i popieprzyć.Orzeszki prażyć przez chwilę na suchej patelni - do momentu lekkiego zezłocenia i uzyskania charakterystycznego aromatu. Ściągnąć z patelni, ostudzić, podzielić na połowę i jedną połowę posiekać - a drugą w całości użyjemy do posypania gotowych roladek. Ser ricotta wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem, posiekanymi orzeszkami, szczypiorkiem i świeżą bazylią. Tak przygotowany serek nakładamy łyżeczką na brzeg każdego plasterka i zwijamy. roladki układamy na półmisku, skrapiamy oliwą z oliwek i glassą balsamiczną, posypujemy orzeszkami i gotowe :)smacznego!