Wykonanie
Orzechowe roladki to widowiskowa, zdrowa, lekka przekąska gotowa w "try miga". Ja najbardziej lubię wersję
orzechową ale oczywiście
serek można uzupełniać dowolnymi dodatkami szalejąc kulinarnie i tworząc nowe smaki :) próbowałam już z
orzechami arachidowymi,
curry oraz
ziołami - wszystkie pyszne ale
orzechowe i tak najpyszniejsze :)
2
cukinie ( wybrać średnie, proste i w miarę smukłe )
bazylia - świeże posiekane listki
szczypiorek - posiekany
serek ricotta 250 g100 g
orzeszków piniowychsól,
pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwekglassa balsamiczna
Cukinię umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki do jarzyn lub
łopatki krojącej do
sera pociąć
cukinię na podłużne równe plastry. Plasterki rozłożyć na blacie zabezpieczonym na przykład folią.
Cukinię delikatnie skropić lub spryskać odrobiną
oliwy z oliwek, posolić i popieprzyć.Orzeszki prażyć przez chwilę na suchej patelni - do momentu lekkiego zezłocenia i uzyskania charakterystycznego aromatu. Ściągnąć z patelni, ostudzić, podzielić na połowę i jedną połowę posiekać - a drugą w całości użyjemy do posypania gotowych roladek.
Ser ricotta wymieszać z 3 łyżkami
oliwy z oliwek,
solą,
pieprzem, posiekanymi orzeszkami,
szczypiorkiem i świeżą
bazylią. Tak przygotowany
serek nakładamy łyżeczką na brzeg każdego plasterka i zwijamy. roladki układamy na półmisku, skrapiamy
oliwą z oliwek i glassą balsamiczną, posypujemy orzeszkami i gotowe :)smacznego!