Składniki: (4 porcje)Sałatka:- 200 g świeżego szpinaku- 100 g wędzonego łososia- 1 czerwona cebula- 1 bułka wieloziarnista- 4 łyżki nasion słonecznikaSos:- 3 łyżki oliwy z oliwek- 2 łyżeczki musztardy Dijon- 2 łyżeczki musztardy francuskiej- 2 łyżeczki soku z cytryny- 2 łyżeczki mioduSposób przygotowania:1. Szpinak dokładnie myjemy, oczyszczamy i odsączamy z nadmiaru wody.2. Łososia kroimy w cienkie plasterki.3. Cebulę kroimy w piórka.4. Bułkę kroimy w dosyć drobną kostkę i podgrzewamy na patelni z odrobiną oliwy.(Można posypać ją również ziołami prowansalskimi).5. Nasiona prażymy na patelni (bez dodatku tłuszczu).6. Robimy sos dodając do siebie a następnie mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.7. Na talerzyku układamy kolejno: szpinak, cebulkę, łososia, grzanki. Całość posyp prażonymi nasionami. Sałatkę polewamy sosem tuż przed jej podaniem.Smacznego!:)