600 g mięsa z łopatki1 łyżeczka pieprzuziołowego staropolskiego1 łyżeczka peklosoli1 łyżeczka papryki słodkiej3 łyzki mąki z cieciorki1 łyżeczka majerankuszczypta gałki muszkatołowej200 ml wodyMięso zemleć w maszynce na dużych oczkach, dodać przyprawy, mączkę i wodę. Dobrze wymieszać mielonkę, ja użyłam do tego robota.Mięso włożyć do woreczka i upchnąć do pojemnika szynkowara, dobrze ugnieść i postukać dnem w blat by nie było wewnątrz powietrza, zamknąć szynkowar i na dobę wstawić do lodówki.Nastawić w garnku wodę, kiedy zacznie wrzeć wstawić szynkowar i utrzymując temperaturę 80 st parzyć 90 min. Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody, po jakimś czasie wodę można wymienić. Wystudzony wstawić do lodówki.