ßßß Cookit - przepis na Schab suszony podwędzany

Schab suszony podwędzany

nazwa

Wykonanie

1 kg schabu
0,5 szkl cukru
0,5 szkl soli
zioła (majeranek, pieprz, chili, kolendra)
Oczyścić z żyłek i tłuszczu, natrzeć i zasypać cukrem na 24 godziny.
Następnie schab umyć, osuszyć i natrzeć solą , odstawić na 36 godzin.
Schab umyć ponownie, osuszyć i natrzeć ziołami.
Umieścić w pończosze i zawiesić w przewiewnym ciepłym miejscu na kilka dni.
Podwędzić razem z innymi wędlinami przez ok 2 godziny i znów suszyć kilka dni.
Tak przygotowany schab ma zupełnie inny smak niż ten tylko suszony. Warto spróbować.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/04/schab-suszony-podwedzany.html