Wykonanie
Jeszcze kilka, może kilkanaście lat temu mało kto z moich znajomych wiedział o istnieniu suszonej
polędwicy, a już zrobienie jej samemu w domu przerastało ich wyobraźnię. Do spróbowania również podchodzili ostrożnie, bojąc się zjeść surowe
mięso. Kiedy tylko natrafiłam na ten przepis od razu zapragnęłam go wypróbować, bo w moim domu tylko ja delektuję się tak wykwintnymi
wędlinami.
Składniki:kawałek cienkiego
schabu ok 1kg1/3 szklanki
soli1/3 szklanki
cukruświeżo zmielony
pieprz1 łyżeczka nasion
kolendry2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
chilli4-5 ziarenek jałowca1
liść laurowyWykonanie:
Schab umyć, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć
cukrem, włożyć do podłużnego naczynia, prykryć i wstawić do lodówki na 36 godzin, od czasu do czasu
mięso odwracać i wylewać powstały płyn. Następnie
mięso opłukać z
cukru, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć
solą, znowu zostawić na 36 godzin, w międzyczasie wylewając pojawiający się płyn. Po leżakowaniu w
soli mięso zrobi się sztywne i twarde.
Przyprawy rozetrzeć w moździerzu.
Schab opłukać z
soli, osuszyć, natrzeć
przyprawami, włożyć do naczynia i pozostawić na dzień w lodówce. Następnie umieścić
schab w nylonowej pończosze i powiesić w ciepłym przewiewnym miejscu, np. przy piecu albo obok kaloryfera, suszyć przez 5 dni.Po ususzeniu
schab owinąć pergaminem i włożyć na 2 dni do lodówki. Przechowywać owinięty pergaminem i lnianą ściereczką.Przed podaniem kroić w cienkie plasterki.Smacznego!