ßßß
4 jajka3/4 szkl cukru1 kisiel żurawinowy3/4 szkl mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia100 g margaryny
4 gruszkigarść żurawiny suszonejmaliny lub inne owoce na muss (mogą być mrożone)Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne , zalać wodą i obgotować, ok 5 min.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, partiami dodać cukier , ciągle ubijać.
Dodać żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę.Formę do babki szeroką nasmarować margaryną posypać bułką tartą i wyłożyć 1/3 ciasta na dno tylko, Podpiec ok 10 min w temp 200 st. Wyjąć. Ułożyć gruszki dookoła , do ciasta dodać żurawinę, można ją uprzednio trochę posiekać. Oblać gruszki resztą ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 20 min.ciasto podawać z musem malinowym lub truskawkowym.
Opublikowane w