ßßß
udziec indyczy ok 500 gsól1 łyżeczka czerwonego pieprzuszczypta chili w płatkach4-5 łyżeczek musztardypół szkl wina czerwonego wytrawnegobułka tarta do panierowaniatłuszcz do smażeniaUdziec pokroić według układu mięśni, przeciąć tak by powstały większe płaty , po stronie wierzchniej mięśnia ostrym nożem naciąć w kratkę.Kotlety posmarować z obu stron musztardą, posypać solą do smaku i czerwonym pieprzem, zalać winem i odstawić na co najmniej 2 godziny. Mięso wyjąć z marynaty, opanierować w bułce tartej i na średnim ogniu usmażyć po ok 4-5 min z każdej strony.Tak przygotowane mięso jest soczyste i miękkieDo kotletów z indyka podałam ziemniaczki upieczone we frytownicy ActiFry, z odrobiną czosnku i 1 łyżką oleju.oraz surówkę z cykorii z żurawiną i daktylami