Wykonanie
3 szkl
mąki1 szkl
cukru pudru4
żółtka1
margaryna 250 g
aromat rumowynadzienie;szklanka poziomek (ja użyłam mrożone)3 łyżki
cukru300 ml
wody40 g
mąki ziemniaczanejbeza1 szkl
białek1 szkl
cukru1
budyń waniliowyforemki to tarteletek 12 szt o rozm 10 cm ..Ciasto zagnieść i wylepić foremki. Upiec na złoty kolor ok 20 min w temp 200 st.Wyjąć i wystudzić.
Poziomki zgnieść widelcem z
cukrem dodać
wodę i
mąkę ziemniaczaną, wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować. Gęsty
kisiel wyłożyć na środek
ciastek.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodać
cukier i ubijać aż
cukier się rozpuści. Dodać
budyń i jeszcze dobrze ubić.Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą ładną tylką. Nałożyć ładne kopczyki piany i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st, kiedy stożki zaczną się rumienić , zmniejszyć temperaturę do 175 st i zapiekać ok 20 min.
Ciasteczka z resztekZ resztek ciasta , nadzienia i
bezy zrobiłam malutkie przekładane
ciasteczka ..Pyszne i śliczne .. takie na raz w usta :)