ßßß
Danie proste i pyszne.Składniki na kopytka:- 50 dag ziemniaków- 1 szklanka mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 jajko- sól- trochę mąki do podsypywaniaDodatkowo:- 200 g twarogu wędzonego lub bryndzy- 1-2 cebule- boczekZiemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, obie mąki i sól, zagnieść. Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski.
Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.Od razu wykładać na talerze, posypać pokruszonym twarogiem. Pokrojone w kostkę cebule i boczek wrzucić na skropioną olejem patelnię, smażyć przez około 2 minuty. Wyłożyć na kopytka z serem, od razu podawać.