Wykonanie

Jestem mięsożercą, nie zmienia to jednak faktu,że od czasu do czasu lubię jarskie dania smażone, a w szczególności racuchy i placki wszelakie.Ten przepis jak już pewnie się domyślacie to ,,mój twór,, ot tak ,z potrzeby chwili powstało drugie danie dla głodnej gromadki. Każdemu chciało się coś słodkiego, a tu ani ciasta ani nawet zabłąkanego
cukierka nie było , a racuchy łączyły w sobie i
słodycz deseru i konkret drugiego dania. Było pysznie. Wszak nadszedł sezon na
jabłka i
śliwki, trzeba to wykorzystać maksymalnie2 szklanki
mąki pszennej tortowejopakowanie
serka homogenizowanego waniliowego2
jajka L1 szklanka
mleka 3\2 %1\2 łyżeczki
sody oczyszczonejekstrakt
waniliowy lub
cukier wanilinowy3
jabłka4
śliwkiWszystkie składniki ciasta porządnie wymieszać w misce,odstawić na jakiś czas by
mąka zaczęła pracować. Wkroić
jabłka,najlepiej w plasterkach oraz
śliwki pokrojone na ćwiartki. Smażymy racuchy na
oleju,dokładnie w takiej ilości by swobodnie pływały,do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze gorące posypujemy
cukrem pudremMOJE RADY
serek może być o smaku takim jakim lubiciemoże być również
mascarpone ( 150 gram )
sodę najlepiej rozpuścić w
mleku i wlać dopiero do ciasta - trik cukierniczy
cukier wanilinowy to zamiennik prawdziwego
cukru waniliowego,ma w swym składzie etylowanilinę,,,,,tak,tak to ten
cukier ,który kupujemy w sklepieby
mieć prawdziwy
cukier waniliowy do słoika wsypujemy
cukier np.szklankę, dodajemy 2 laski rozciętej
wanilii i niech się to spokojnie ,,przegryzie,,