ßßß Cookit - przepis na Racuchy serowe z jabłkami i sliwkami

Racuchy serowe z jabłkami i sliwkami

nazwa

Wykonanie

Jestem mięsożercą, nie zmienia to jednak faktu,że od czasu do czasu lubię jarskie dania smażone, a w szczególności racuchy i placki wszelakie.Ten przepis jak już pewnie się domyślacie to ,,mój twór,, ot tak ,z potrzeby chwili powstało drugie danie dla głodnej gromadki. Każdemu chciało się coś słodkiego, a tu ani ciasta ani nawet zabłąkanego cukierka nie było , a racuchy łączyły w sobie i słodycz deseru i konkret drugiego dania. Było pysznie. Wszak nadszedł sezon na jabłka i śliwki, trzeba to wykorzystać maksymalnie
2 szklanki mąki pszennej tortowej
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka L
1 szklanka mleka 3\2 %
1\2 łyżeczki sody oczyszczonej
ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy
3 jabłka
4 śliwki
Wszystkie składniki ciasta porządnie wymieszać w misce,odstawić na jakiś czas by mąka zaczęła pracować. Wkroić jabłka,najlepiej w plasterkach oraz śliwki pokrojone na ćwiartki. Smażymy racuchy na oleju,dokładnie w takiej ilości by swobodnie pływały,do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem
MOJE RADY
serek może być o smaku takim jakim lubicie
może być również mascarpone ( 150 gram )
sodę najlepiej rozpuścić w mleku i wlać dopiero do ciasta - trik cukierniczy
cukier wanilinowy to zamiennik prawdziwego cukru waniliowego,ma w swym składzie etylowanilinę,,,,,tak,tak to ten cukier ,który kupujemy w sklepie
by mieć prawdziwy cukier waniliowy do słoika wsypujemy cukier np.szklankę, dodajemy 2 laski rozciętej wanilii i niech się to spokojnie ,,przegryzie,,
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/08/jestem-miesozerca-nie-zmienia-to-jednak.html