ßßß Cookit - przepis na Mizeria rodem z Iwonicza

Mizeria rodem z Iwonicza

nazwa

Wykonanie

Możecie się zastanawiać dlaczego mizeria iwonicka. Będąc dzieckiem biegałam z menażkami po obiady do stołówki w pensjonacie ,,Zofiówka,,. Biegałam zawsze gdy byłam na wakacjach w Iwoniczu Zdroju. Mmmmm miejsce fantastyczne i do końca życia będę wspominała tamtejsze jedzonko. Tak naprawdę to najsmaczniejszy był tam żur na mące owsianej, wspomniana mizeria, lody ,,U Kupczyka,, i piszinger który robiła babcia . Mizeria niby nic specjalnego, a jednak,,,,ta jest inna niż wszystkie. Mocno doprawiona i tak na prawdę z niewielką ilością śmietany. Spróbujcie .
5 sporych ogórków gruntowych
cebula
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz świeżo mielony
Obrane ogórki kroimy na cienkie plasterki lub szatkujemy na szatkownicy. To samo robimy z cebulką,ja również szatkujemy . Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy aż ogórki puszczą sok. Jeśli będzie go za dużo ,ciut odlewamy i dodajemy śmietanę. Koniecznie wsypujemy dużą garść posiekanego kopru
MOJE RADY
śmietanę można zastąpić jogurtem lecz,,,to już nie to samo
sekret smaku to właśnie ,,woda,, z ogórków,cebula i śmietana
gdy sezon na ,,grunciaki,, mija można użyć,,szklarniaków,, lecz wówczas wodę wylewamy całkowicie
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/08/mizeria-rodem-z-iwonicza.html