Wykonanie

Możecie się zastanawiać dlaczego mizeria iwonicka. Będąc dzieckiem biegałam z menażkami po obiady do stołówki w pensjonacie ,,Zofiówka,,. Biegałam zawsze gdy byłam na wakacjach w Iwoniczu Zdroju. Mmmmm miejsce fantastyczne i do końca życia
będę wspominała tamtejsze jedzonko. Tak naprawdę to najsmaczniejszy był tam żur na
mące owsianej, wspomniana mizeria,
lody ,,U Kupczyka,, i piszinger który robiła babcia . Mizeria niby nic specjalnego, a jednak,,,,ta jest inna niż wszystkie. Mocno doprawiona i tak na prawdę z niewielką ilością
śmietany. Spróbujcie .5 sporych
ogórków gruntowych
cebula2 łyżki
śmietany 18%sól i
pieprz świeżo mielonyObrane
ogórki kroimy na cienkie plasterki lub szatkujemy na szatkownicy. To samo robimy z
cebulką,ja również szatkujemy . Doprawiamy
solą i
pieprzem, odstawiamy aż
ogórki puszczą sok. Jeśli będzie go za dużo ,ciut odlewamy i dodajemy
śmietanę. Koniecznie wsypujemy dużą garść posiekanego
kopruMOJE RADY
śmietanę można zastąpić
jogurtem lecz,,,to już nie to samosekret smaku to właśnie ,,
woda,, z
ogórków,
cebula i
śmietanagdy sezon na ,,grunciaki,, mija można użyć,,szklarniaków,, lecz wówczas
wodę wylewamy całkowicie