Wykonanie

Dziś będzie bardziej na słodko. Właściwie nie wiem czy lubię bardziej gotować czy bardziej piec ciacha i inne słodkości. Ten tort powstał ,, na zlecenie,, i pod wpływem polotu twórczego który akurat mnie dopadł. Wybaczcie jakość moich zdjęć zamieszczanych na blogu. Nie jestem pasjonatką fotografii i staram się jak
mogę by uwiecznić to co akurat ugotuję lub upiekę.Hmmm,,z drugiej strony to ma być blog o zamiłowaniu do jedzonka nie zdjęć,,,wracając do
tortu,,,,lekki krem
jogurtowy,cierpkie
maliny,słodki
biszkopt i mega słodka masa cukrowa. Oczywiście można ją pominąć i udekorować ciasto według swoich zdolności i pomysłu.
BISZKOPT5
jajekszklanka
cukruszklanka
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczeniaJajka rozdzielamy na
żółtka i
białka.
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy partiami
cukier w taki sposób,że każdą następną porcję dopiero wtedy gdy wcześniejsza się rozpuści. Teraz dokładamy
żółtka,miksujemy i za pomoc miksera już dziękujemy.
Mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do masy
żółtkowej.Za pomocą rózgi lub
łopatki delikatnie mieszamy na gładkie ciasto. Formę, w tym wypadku tortownicę - średnica 24 cm -wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno ),wylewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 -180 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blatydwa gęste
jogurty po 500 gram1\2 szklanki
cukru pudru1\2 szklanki zimnej kremówki2 łyżki
żelatyny + 3 łyżki wrzątkułyżka
soku z cytrynyJogurt odsączyć na sicie,gdy ścieknie
serwatka przerzucić do miski.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie,ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem,za pomocą rózgi wymieszać z
jogurtem i
sokiem z cytryny. Na końcu wmieszać
żelatynę. Odstawić aż masa zacznie się lekko ścinać.Przekładać blaty ciasta posypując je obficie
malinami. Złożony tort schłodzić i dopiero zimny dekorować wedle uznania.MOJE RADYpo ubiciu
jajek na
biszkopt mąkę zawsze dodajemy partiami mieszając ciasto
łopatką lub rózgąnigdy nie smarujemy
boków formy tłuszczem,ciasto ,,wspina,, się podczas pieczenia co uniemożliwia mu opadaniepolecam
jogurty typu greckiego,są stabilniejsze w obróbceodcedzenie
jogurtu na sicie pozbawia go zbędnego płynu i jeszcze bardziej wydobywa jego smaktrzeba uważać by nie przebić kremówki ( pojawiają się ślady
masła ),gdy tak się stanie zacząć wszystko od nowa,zaś tę zbyt mocno ubitą przerobić na
masło tzn,,,ubić do końca ,wyłożyć na gazę,odcisnąć
serwatkę i uformować masełkopolecam
żelatynę do rozpuszczania we wrzątku,jest znacznie szybsza w obróbcegdy chcemy obłożyć tort masą
cukrową koniecznie trzeba go posmarować masą
maślaną