Wykonanie
Zima czy lato, niezależnie od
pory roku, każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na pyszny omlet. My proponujemy wersję z
owocami. Delikatne ciasto,
słodycz owoców i mnóstwo zdrowych ziaren - to wszystko zagości na twoim talerzu :) Taki omlet to nie tylko wsparcie dla twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie.Składniki na 1 omlet:2
jajkałyżka
mąki żytniejłyżka
płatków owsianychłyżeczka
otrębów pszennychłyżeczka łuskanego
słonecznikaszczypta
soligarść
owoców leśnych (
jeżyny,
maliny,
jagody,
poziomki)
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodać
żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać
płatki,
otręby i
słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać
owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień.Smacznego :)PS - My preferujemy omlet bez dodatków, bo tak duża ilość
owoców zapewnia idealny smak. Jednak każdy z was może udekorować go na swój sposób.