ßßß
Składniki na ciasto:*150g margaryny*1 szklanka wody*1 szklanka mąki pszennej*5 jajek*szczypta soli*szczypta proszku do pieczenia (na koniec łyżeczki)Składniki na masę:*3 szklanki mleka*250 g masła (cała kostka)*¾ szklanki cukru (może być mniej jeśli nie lubicie słodkiej)*cukier waniliowy*2 żółtka*4 kopiate łyżki mąki pszennej*4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:1. Wodę zagotowujemy z margaryną.2. Ściągamy garnek z pieca i dodajemy mąkę, mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty. Ciasto ma być jednolite.
3. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka ciągle miksując, następnieproszek do pieczenia i szczyptę soli.
4. Tak wygląda gotowa jednolita masa.
5. Masę rozprowadzamy w dwóch dużych formach do pieczenia nasmarowanych margaryną i posypanych mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
6. Przygotować masę : 2 szklanki mleka i cukier zagotować. W osobnym naczyniu rozrobić szklankę mleka z żółtkami, obiema mąkami i cukrem waniliowym.
7. Dodać zawartość mniejszego naczynia do gotującego się mleka imieszać tak, aby nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty.
8. Zmiksować masło i dodać schłodzoną masę budyniową. Zmiksowaćrazem.
9. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na jednym blacie ciasta.Ciasto musi być schłodzone.
10. Przykryć drugim blatem, a następnie włożyć do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
11. Gotowe! Smacznego!