ßßß
SKŁADNIKI:1 kg mąki42 g drożdży1 szklanka mleka10 łyżek cukru1 cukier waniliowy3-4 jajka3 łyżki masła3 łyżki olejuszczypta soliowoce ja użyłam rabarbarPRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy aż się rozpuszcza. Dodajemy 2 łyżki maki i 2 łyżki cukru. Mieszamy i zastawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę - nie wszystko, dodajemy 6 łyżek cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, szczyptę soli, roztrzepane jajka.
Delikatnie mieszamy masę i dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko dobrze wyrabiamy. Musimy tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od reki.Wiem, że teraz wszystko robimy mikserami ale w tym przypadku najlepiej wyrobić ręką.
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na wysmarowana olejem blachę i rozkładamy owoce. Z reszty produktów robimy kruszonkę i posypujemy. Odstawiamy na pól godziny do wyrośnięcia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 C na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy brzegi czy odchodzą od formy, można również patyczkiem nakłuć sprawdzając czy środek jest upieczony. Jeśli nie, pozostawiamy na 10 minut dłużej. Po wystudzeniu można polukrować .Gotowe.SMACZNEGO !!!