ßßß
 
            
         SKŁADNIKI:1 kg mąki42 g drożdży1 szklanka mleka10 łyżek cukru1 cukier waniliowy3-4 jajka3 łyżki masła3 łyżki olejuszczypta soliowoce ja użyłam rabarbarPRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:1 kg mąki42 g drożdży1 szklanka mleka10 łyżek cukru1 cukier waniliowy3-4 jajka3 łyżki masła3 łyżki olejuszczypta soliowoce ja użyłam rabarbarPRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy aż się rozpuszcza. Dodajemy 2 łyżki maki i 2 łyżki cukru. Mieszamy i zastawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy aż się rozpuszcza. Dodajemy 2 łyżki maki i 2 łyżki cukru. Mieszamy i zastawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę - nie wszystko, dodajemy 6 łyżek cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, szczyptę soli, roztrzepane jajka.
Do dużej miski wsypujemy mąkę - nie wszystko, dodajemy 6 łyżek cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, szczyptę soli, roztrzepane jajka. Delikatnie mieszamy masę i dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko dobrze wyrabiamy. Musimy tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od reki.Wiem, że teraz wszystko robimy mikserami ale w tym przypadku najlepiej wyrobić ręką.
Delikatnie mieszamy masę i dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko dobrze wyrabiamy. Musimy tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od reki.Wiem, że teraz wszystko robimy mikserami ale w tym przypadku najlepiej wyrobić ręką. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na wysmarowana olejem blachę i rozkładamy owoce. Z reszty produktów robimy kruszonkę i posypujemy. Odstawiamy na pól godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na wysmarowana olejem blachę i rozkładamy owoce. Z reszty produktów robimy kruszonkę i posypujemy. Odstawiamy na pól godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 C na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy brzegi czy odchodzą od formy, można również patyczkiem nakłuć sprawdzając czy środek jest upieczony. Jeśli nie, pozostawiamy na 10 minut dłużej. Po wystudzeniu można polukrować .Gotowe.SMACZNEGO !!!
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 C na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy brzegi czy odchodzą od formy, można również patyczkiem nakłuć sprawdzając czy środek jest upieczony. Jeśli nie, pozostawiamy na 10 minut dłużej. Po wystudzeniu można polukrować .Gotowe.SMACZNEGO !!!