Wykonanie
2 Maj 2015Witam.Dzisiaj podzielę się z
Wami moim tradycyjnym przepisem na drożdżówkę.Tradycyjny przepis jest w rodzinie od pokoleń i każda pani w mojej rodzinie od dziecka musiała uczyć się od babci jak prawidłowo robić drożdżówkę. Przyznam szczerze, że nie przepadałam za tym zajęciem ale teraz kiedy już nie ma babci to z chęcią robię drożdżówki z
owocami. Polecam bo warto. Jest pyszna i szybko znika ze stołu. Przepis od dziecka mam w głowie nigdy nie był zapisany jednak, jak chciałabym słowo w słowo napisać jak babcia tłumaczyła nikt by nie zrozumiał np. tyćku
mleka, ździebku
soli.
SKŁADNIKI:1 kg
mąki42 g
drożdży1 szklanka
mleka10 łyżek
cukru1
cukier waniliowy3-4
jajka3 łyżki
masła3 łyżki
olejuszczypta
soliowoce ja użyłam
rabarbarPRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy zaczyn
drożdżowy.
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy
drożdże, mieszamy aż się rozpuszcza. Dodajemy 2 łyżki
maki i 2 łyżki
cukru. Mieszamy i zastawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy
mąkę - nie wszystko, dodajemy 6 łyżek
cukru,
cukier waniliowy, 2 łyżki
oleju, szczyptę
soli, roztrzepane
jajka.
Delikatnie mieszamy masę i dodajemy wyrośnięte
drożdże, wszystko dobrze wyrabiamy. Musimy tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od reki.Wiem, że teraz wszystko robimy mikserami ale w tym przypadku najlepiej wyrobić ręką.
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na wysmarowana
olejem blachę i rozkładamy
owoce. Z reszty produktów robimy kruszonkę i posypujemy. Odstawiamy na pól godziny do wyrośnięcia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 C na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy brzegi czy odchodzą od formy, można również patyczkiem nakłuć sprawdzając czy środek jest upieczony. Jeśli nie, pozostawiamy na 10 minut dłużej. Po wystudzeniu można polukrować .Gotowe.SMACZNEGO !!!