Wykonanie
Miejmy nadzieję, że skoro nastał czas wakacji to pogoda zacznie nas rozpieszczać tak jak na lato przystało. Jednak podczas tak upalnych dni nie mamy ochoty na ciężkie i gorące dania. Idealny na lato jest właśnie chłodnik! Dzisiaj dzielę się z
Wami moim rodzinnym przepisem. To najlepszy chłodnik jaki
jadłam! :)

składniki:1 l
zsiadłego mlekapęczek botwinypół szklanki
śmietany 18%pół pęczka
koperku1
ogórek1 szklanka
wodysok z cytryny (około 1 łyżka)
cukier,
sól,
pieprzjajkoBotwinę myjemy i kroimy łodygi na mniejsze części (liście odkładamy na bok). Zalewamy szklanką
wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy
sok z cytryny,
cukier i
sól. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane liście botwiny. Odstawiamy do ostudzenia.
Zsiadłe mleko ubijamy trzepaczką razem ze
śmietaną.
Ogórek kroimy w drobną kostkę, usuwając wcześniej nasiona, a
koperek drobno siekamy.
Ogórek i
koperek dodajemy do
mleka ze
śmietaną. Następnie wlewamy botwinę z
wywarem i dokładnie mieszamy. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Chłodnik podajemy z
jajkiem i posypujemy
koperkiem.










