ßßß Cookit - przepis na Pieczone falafele szpinakowe

Pieczone falafele szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Według oryginalnej receptury falafele powinno się robić z surowej wcześniej namoczonej ciecierzycy, miałam tak zrobić niestety zapomniałam i ugotowałam ciecierzyce, dlatego moje są w takiej wersji, natomiast warto spróbować zrobić je z nieugotowanej ciecierzycy mi smakują o wiele bardziej, dodatkowo te z ugotowanej ciecierzycy mogą się lekko rozpadać, dlatego jak wolicie, natomiast dodatkowo je upiekłam (zamiast smażyć w głębokim tłuszczu) i dodałam szpinak. Możecie podawać je z ulubionymi dodatkami i sosami, ja podałam je z humusem paprykowym primavika wymieszanym z jogurtem i bazylią, świetnie smakują również z sosem tzatziki.
Składniki :
- paczka ugotowanej ciecierzycy
- paczka szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy ( curry, słodka papryka, czosnek, pieprz, sól)
Na sos
- humus paprykowy primavika
- kilka łyżek jogurtu
- kilka listków posiekanej bazylii
- kilka łyżek sezamu
Przygotowanie :
Szpinak podsmażyć z czosnkiem, zmielić (blenderem, maszynką do mięsa) razem z ciecierzycą dodać przyprawy, piec ok 40 minut lub jak zaczną się rumienić, podawać z sosem :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/06/pieczone-falafele-szpinakowe.html