Wykonanie
Według oryginalnej receptury falafele powinno się robić z surowej wcześniej namoczonej
ciecierzycy, miałam tak zrobić niestety zapomniałam i ugotowałam
ciecierzyce, dlatego moje są w takiej wersji, natomiast warto spróbować zrobić je z nieugotowanej
ciecierzycy mi smakują o wiele bardziej, dodatkowo te z ugotowanej
ciecierzycy mogą się lekko rozpadać, dlatego jak wolicie, natomiast dodatkowo je upiekłam (zamiast smażyć w głębokim tłuszczu) i dodałam
szpinak. Możecie podawać je z ulubionymi dodatkami i sosami, ja podałam je z humusem
paprykowym primavika wymieszanym z
jogurtem i
bazylią, świetnie smakują również z
sosem tzatziki.
Składniki :- paczka ugotowanej
ciecierzycy- paczka
szpinaku- 2 ząbki
czosnku-
przyprawy (
curry,
słodka papryka,
czosnek,
pieprz,
sól)Na sos- humus
paprykowy primavika- kilka łyżek
jogurtu- kilka listków posiekanej
bazylii- kilka łyżek
sezamuPrzygotowanie :
Szpinak podsmażyć z
czosnkiem, zmielić (blenderem, maszynką do
mięsa) razem z
ciecierzycą dodać
przyprawy, piec ok 40 minut lub jak zaczną się rumienić, podawać z sosem :)