ßßß
Wołowina stanowi dla naszej diety bardzo ważny składnik odżywczy gdyż stanowi główne źródło zapotrzebowania człowieka na wit. B12 ( która nie występuje w produktach roślinnych),wit.B1 i B6 oraz żelaza.Należy ona do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych,o czym decyduje jej podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych(czyli takich, które musimy dostarczyć organizmowi w pożywieniu ponieważ nie jest w stanie ich wytworzyć).Szpinak natomiast to doskonały dodatek do dań gdyż zawiera bardzo dużo żelaza, witaminy C, jest też bogatym źródłem kwasu foliowego, który pełni zasadnicze funkcje w naszym organizmie,a szczególnie polecany jest kobietom w ciąży.Czosnek natomiast od wielu wielu lat uważany jest za naturalny antybiotyk - czyli...samo zdrowie!Do przygotowania reszty rzeczy będziemy potrzebowali:Wołowina :* 2 steki wołowe (dla 2 osób)* sól* pieprz* masło klarowane do smażeniaPonadto potrzebować będziemy:* opakowanie świeżego szpinaku (dla dwóch osób co najmniej 200g)* 3 ząbki czosnku* masło (ok 30 g)* sól* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejNie będziemy tu opisywać sposobu w jaki przygotujemy ziemniaczki ponieważ zrobiliśmy to jużw > tym < przepisie!Przejdźmy więc do przygotowania:Pierwszym etapem którym musimy się zająć są pieczone ziemniaki (opis przygotowania w linku powyżej).Gdy ziemniaczki zarumieniają się już w piecu, przechodzimy do przygotowania szpinaku.Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i zostawiamy w sitku do odcieknięcia.Na dużej patelni roztapiamy masło. Ewentualnością jest dodanie łyżeczki oleju by masło się za szybko nie przypaliło.My jednak zrezygnowaliśmy z tego pomysłu i użyliśmy wyłącznie masła.Kolejne czynności są banalnie proste.Na rozgrzane masło wrzucamy posiekany w cieniutkie plasterki czosnek (możecie przecisnąć przez praskę) oraz gałkę muszkatołową.Mieszamy i smażymy przez około minutę po czym dodajemy szpinak.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 min, w międzyczasie dosalając do smaku.Jeśli chodzi o przygotowanie steku musimy pamiętać by co najmniej godzinę przed smażeniem wyjąć go z lodówki, by w momencie wykładania na patelnię miał temperaturę pokojową.Mięso nacieramy pierzem i wrzucamy na patelnię z mocno rozgrzanym klarowanym masłem(NIE SOLIMY).Wysoka temperatura jest tutaj bardzo ważna, gdyż chodzi o szybkie zamknięcie porów w mięsie by soki i aromat zostały wewnątrz.Stek smażymy ok 2 minut z jednej strony po czym przewracamy go na drugą stronę na kolejne dwie minuty.Po tym czasie możemy przewrócić go jeszcze raz na pierwszą stronę i smażyć 1 minutę(gdy chcemy by był średnio wysmażony)lub 2 min(gdy wolimy mocno wysmażony).Następnie mięso jeszcze na chwilkę odwracamy na drugą stronę i smażymy (1 min).Pamiętajcie, że nie możemy od razu serwować takiego steku - musimy odstawić go na deskę by odpoczął przez ok 5 min.Solimy dopiero przed podaniem!Gotowe!!Pora wyłożyć wszystko na talerz!
Smacznego!!