Wykonanie
Makaroniki to słodkie
ciastka przyrządzane z
białek jaj,
cukru pudru i mielonych
migdałów.
Ciasteczka zazwyczaj są okrągłe, na zewnątrz kruche a w środku mają delikatny, słodki krem w różnych smakach.Historia tych najbardziej pożądanych
ciasteczek świata sięga początku XX wieku, kiedy to kuzyn Louisa Ernesta Ladurée połączył dwie
bezowe połówki, wypełniając ich środek gęstym
czekoladowym musem. Od tamtej
pory receptura nie uległa zmianie, a
makaroniki podbijają świat.
Makaroniki, które przyrządziłem są
czekoladowe z kremem
cytrynowym,
czekoladowym oraz
pistacjowym.Składniki:- 2
białka- 14 łyżek
cukru pudru- 2 łyżki
kakao- 110 g mielonych
migdałów- 3 duże łyżki
serka mascarpone- 2 łyżki rozpuszczonej
czekolady- łyżka startej
skórki z cytryny- 2 łyżki mielonych
pistacjiPrzygotowanie:Do miski przesiewamy 10 łyżek
cukru pudru, mielone
migdały oraz
kakao i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki
cukru pudru i ponownie miksujemy.Wsypujemy mieszankę
cukru pudru,
migdałów i
kakao i łączymy składniki szpatułką. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w niewielkich odstępach małe kółka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut, by trochę podeschły, po czym wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 120 stopni.
Serek mascarpone mieszamy z jedną łyżką
cukru pudru i dzielimy na trzy części. Kolejno do każdej części dodajemy roztopioną
czekoladę, startą
skórką z cytryny i mielone
pistacje i mieszamy do całkowitego połączenia.Po całkowitym wystudzeniu
makaroniki przekładamy przygotowanymi kremami.