Wykonanie
Dziś opiszę, jak przygotować do smażenia i usmażyć
rybę pangę.Składniki:
filet z pangijajkopieprzwegetaolejKroimy kupione
filety z ryby.
Pokrojona
ryba.Rozbijamy
jajko i dodajemy do niego trochę
wegety. Również troszkę
wegety sypiemy na
rybkę. Następnie
jajko to bełtamy i dodajemy
pieprzu. Przygotowujemy
bułkę tartą, do której dosypujemy
mąki i to mieszamy. Można również wg własnego uznania osobno wymoczyć
rybę w
bułce tartej a następnie w
mące (niekoniecznie
bułkę i
mąkę mieszając ze sobą).
Bułka tarta z
mąką.Przyszedł czas na zamoczenie
ryby w
jajku. Niech ona sobie leży w tym
jajku podczas gdy my rozgrzewamy
olej na patelni.Przed wrzuceniem
ryby na patelnię, maczamy ją w
bułce tartej (z
mąką).
Ryba wrzucana na patelnię.Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do momentu uzyskania złocistego koloru, po czym odwracamy
rybę i smażymy z drugiej strony.Porada: by przy odwracaniu
ryby nie chlapał na nas tłuszcz, należy tak przechylić patelnię, by pod odwracaną
rybą go nie było.Na koniec, po wyciągnięciu
pangi z patelni, można dodać
margaryny i roztopić ją, by
mieć tłuszcz, którym polejemy
ziemniaki.
Usmażona
panga.Życzymy smacznego!