ßßß Cookit - przepis na Smażona panga

Smażona panga

nazwa

Wykonanie

Dziś opiszę, jak przygotować do smażenia i usmażyć rybę pangę.
Składniki:
filet z pangi
jajko
pieprz
wegeta
olej
Kroimy kupione filety z ryby.
Pokrojona ryba.
Rozbijamy jajko i dodajemy do niego trochę wegety. Również troszkę wegety sypiemy na rybkę. Następnie jajko to bełtamy i dodajemy pieprzu. Przygotowujemy bułkę tartą, do której dosypujemy mąki i to mieszamy. Można również wg własnego uznania osobno wymoczyć rybę w bułce tartej a następnie w mące (niekoniecznie bułkę i mąkę mieszając ze sobą).
Bułka tarta z mąką.
Przyszedł czas na zamoczenie ryby w jajku. Niech ona sobie leży w tym jajku podczas gdy my rozgrzewamy olej na patelni.
Przed wrzuceniem ryby na patelnię, maczamy ją w bułce tartej (z mąką).
Ryba wrzucana na patelnię.
Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do momentu uzyskania złocistego koloru, po czym odwracamy rybę i smażymy z drugiej strony.
Porada: by przy odwracaniu ryby nie chlapał na nas tłuszcz, należy tak przechylić patelnię, by pod odwracaną rybą go nie było.
Na koniec, po wyciągnięciu pangi z patelni, można dodać margaryny i roztopić ją, by mieć tłuszcz, którym polejemy ziemniaki.
Usmażona panga.
Życzymy smacznego!
Źródło:http://lilkagotuje.blogspot.com/2014/08/smazona-panga.html