ßßß
Przepis na biszkopt rzucany znajduje się tutaj: Biszkopt rzucanySkładniki:500 g truskawekMus :200 g truskawek1 łyżeczka żelatynyBita śmietana :600 g śmietany 36% - bardzo zimnej250 g serka mascarpone1/2 szklanki cukru pudru3 śmietan-fixyPoncz :1/2 szklanki wodycukier waniliowy1/3 szklanki cukru2-3 łyżki rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:Mus : truskawki na mus włożyć do rondelka i zmiksować na gładki mus, ustawić na ogniu i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać żelatynę, mieszać energicznie aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i odczekać około 1/2 godziny przed przełożeniem aż nieco zgęstnieje.Bita śmietana : Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas ubijając. Następnie wsypujemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.Poncz : Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy i odstawiamy.Przełożenie : Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć 1/3 ponczu i polewamy połową musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć połówki truskawek i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, nasączamy, nakładamy mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany. Nakładamy trzeci blat i tylko nasączamy ponczem. Pozostałą część kremu nanosimy na boki i wierzch tortu. Wierzch i boki tortu dekorujemy według uznania. Boki można posypać wiórkami kokosowymi a wierzch udekorować owocami i posypać startą czekoladą. Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.Smacznego!Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila [email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.