Wykonanie
Do zrobienia tego sernika zainspirowała mnie autorka bloga Gotuj zdrowo! Guten Appetit!Z jednej strony wygląda cudownie i z drugiej rewelacyjnie smakuje - wszystko przemawia za tym, aby go zrobić :)Bardzo łatwy do zrobienia, ale efekt jest...przepyszny :)Gorąco polecam.SKŁADNIKI:CIASTO:250 g
mąki pszennej70 g
cukru pudru125 g
masła2 czubate łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
przyprawy do piernika1
jajkoMASA SEROWA:1 kg
sera5
jajek210 g
cukru1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru wanilinowego+
rodzynki, kandyzowana
skórka pomarańczowa,
żurawina (można dodać
bakalie według uznania)WYKONANIE:Przesiać
mąkę do plastikowej miski, dodać
cukier puder,
kakao,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika. Następnie
masło pokroić w kostkę i dodać do
mąki - połączyć składniki. Następnie dodać
jajko i ugnieść gładkie ciasto.Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.Do jednej miseczki wbić
jajka, dodać
cukier i ubić na gładką masę.Do drugiej miseczki przełożyć
ser, zmiksować go na gładką masę i dodawać ubite
jajka.W trzeciej miseczce połączyć
mąkę ziemniaczaną z
cukrem wanilinowym - dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.Do masy serowej dodać
bakalie.Do zrobienia tego sernika wykorzystałam formę w kształcie kwadratu o
boku 25 cm. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
masłem.Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i przekroić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i równo ułożyć na spód formy, następnie przełożyć masę
serową i na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 75 minut.Po upieczeniu nie wyciągać sernika od razu, zostawić uchylony piec na 20 minut i dopiero po tym czasie można wyciągnąć sernik.Porcjować możemy dopiero po wystygnięciu ciasta.



SMACZNEGO