ßßß
Składniki:kilka batatówoliwa z oliwekZdrowy sos czosnkowy:1 mały jogurt naturalny1 duży ząbek czosnkupieprz, papryka ostraBataty kroimy na cienkie talarki, przekładamy do miski i skrapiany oliwą z oliwek. Całość mieszamy, tak aby wszystkie były pokryte oliwą. Ja w dzisiejszej wersji nie dodawałam przypraw, ale śmiało można dodać zioła prowansalskie albo ostrą paprykę w zależności od upodobań. Bataty wkładamy na ok 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni, bataty należy często sprawdzać bo każdy ma inny piekarnik i różnie to wygląda, trzeba uważać aby ich nie spalić. U mnie niektóre były za grubo pokrojone i nie chciały się dopiec, więc postarajmy się aby grubość talarków była mniej więcej taka sama i aby były one jak najcieńsze (z moimi zdolnościami manualnymi wyszły bardzo średnio cienkie i dlatego były też mniej chrupkie). Jeżeli chodzi o sos to jest on banalnie prosty, do jogurtu dodajemy szczyptę pieprzu, ostrej papryki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.