ßßß Cookit - przepis na Drożdzowe rogaliki z powidłami

Drożdzowe rogaliki z powidłami

nazwa

Wykonanie

Sezon na śliwki węgierki już dawno się rozpoczął, a wiec na pewno macie już gotowe powidła. Powidła są pyszne, ale rogaliki z powidłami to już absolutny hit. Ja sama z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że przepis jest prosty, zawsze wychodzi a wszyscy, którzy próbują są zadowoleni.
Składniki
0,5 kg mąki pszennej
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka
250 g margaryny lub masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
300g powideł
Według klasycznego przepisu powinno się margarynę siekać z mąką, ale dla mnie to zbyt pracochłonne, więc zawsze wyciągam margarynę nieco wcześniej z lodówki i po prostu "rozgniatam z mąką" dłońmi. Ale oczywiście możemy też siekać nożem :)
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem, następnie dokładnie mieszamy. Jak drożdże się rozpuszczą, robimy w mące "wulkan", wlewamy drożdże oraz wbijamy jajko. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto klei się za bardzo możemy dodać trochę mąki.
Następnie zawijamy w bawełnianą ściereczkę w coś na kształt cukierka i wkładamy do zimnej wody na ok 1h (generalnie do momentu kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię).
Następnie wyciągamy ciasto z wody i odwijamy ściereczkę (powinna zejść idealnie). Wałkujemy porcje na okrągłe placki, które przecinamy na 8 lub 10 trójkątnych kawałków. Układamy przy pomocy łyżeczki po kleksiku powideł na każdym kawałku i zawijamy zaczynając od końca z kleksikiem formując rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Uważamy, żeby nie spalić :)
Po wystygnięciu lukrujemy, najlepiej smakują jak polukrowane są cytrynowym lukrem.
Koszt: 10-12 złotych
Czas przygotowania: 2h (z tego godzina na wyrośnięcie ciasta w wodzie)
Stopień trudności: Łatwe
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/09/drozdzowe-rogaliki-z-powidami.html