Wykonanie
Sezon na
śliwki węgierki już dawno się rozpoczął, a wiec na pewno macie już gotowe powidła. Powidła są pyszne, ale rogaliki z powidłami to już
absolutny hit. Ja sama z czystym sumieniem
mogę powiedzieć, że przepis jest prosty, zawsze wychodzi a wszyscy, którzy próbują są zadowoleni.Składniki0,5 kg
mąki pszennej5 dkg
drożdży0,5 szklanki
mleka250 g
margaryny lub
masła1
jajko1 łyżeczka
cukru300g powideł

Według klasycznego przepisu powinno się
margarynę siekać z
mąką, ale dla mnie to zbyt pracochłonne, więc zawsze wyciągam
margarynę nieco wcześniej z lodówki i po prostu "rozgniatam z
mąką" dłońmi. Ale oczywiście możemy też siekać nożem :)
Drożdże zasypujemy
cukrem i zalewamy
mlekiem, następnie dokładnie mieszamy. Jak
drożdże się rozpuszczą, robimy w
mące "wulkan", wlewamy
drożdże oraz wbijamy
jajko. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto klei się za bardzo możemy dodać trochę
mąki.Następnie zawijamy w bawełnianą ściereczkę w coś na kształt
cukierka i wkładamy do zimnej
wody na ok 1h (generalnie do momentu kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię).

Następnie wyciągamy ciasto z
wody i odwijamy ściereczkę (powinna zejść idealnie). Wałkujemy porcje na okrągłe placki, które przecinamy na 8 lub 10 trójkątnych kawałków. Układamy przy pomocy łyżeczki po kleksiku powideł na każdym kawałku i zawijamy zaczynając od końca z kleksikiem formując rogaliki.

Gotowe rogaliki układamy na blasze i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Uważamy, żeby nie spalić :)

Po wystygnięciu lukrujemy, najlepiej smakują jak polukrowane są
cytrynowym lukrem.

Koszt: 10-12 złotychCzas przygotowania: 2h (z tego godzina na wyrośnięcie ciasta w wodzie)Stopień trudności: Łatwe