Wykonanie
Sałatka idealna, bo może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do
mięsa. Świetnie pasuje z grillowaną
piersią z kurczaka /grillujemy
kurczaka, wcześniej zamarynowanego w
oregano,
natce pietruszki i czosnku/. Tym razem przyrządziłam ją dla przyjaciół na kolację.Połączenie
Fety z
pistacjami i
oregano jest mało popularne, jednak składniki te bardzo dobrze się ze sobą komponują. Zapewniam ;-)

Składniki:1 szklanka
Kuskusu1 duży
pomidor lub 1/2 szklanki
pomidorków koktajlowychok. 200g
sera Feta1/2 szklanki łuskanych
pistacji /słabo dostępne, zazwyczaj pozostaje samodzielne obieranie/4 łyżki
oliwy z oliweksólsuszone oreganonatka pietruszkiok 1-2 łyżki soku wyciśniętego z
cytrynyPrzygotować
kuskus wg przepisu na opakowaniu, soląc
wodę, w której się robi. Wystudzony i odcedzony
kuskus przesypać do miski i lekko zamieszać widelcem.
Fetę oraz
pomidora bez pestek pokroić w grubą kostkę, następnie dodać do miski z
kuskusem. Dodać
pistacje. W miseczce lub kubku wymieszać
oregano, drobno posiekaną
natkę,
oliwę i
sok z cytryny. Już bez
soli, gdyż
Feta i
pistacje są słone. Wymieszać dressing i polać nim
sałatkę, następnie delikatnie całość wymieszać widelcem. Najlepiej dać jej przez jakiś czas "odpocząć", żeby składniki się połączyły. Jeśli okaże się zbyt sucha, przed podaniem można polać ją
oliwą i jeszcze raz lekko zamieszać, jednak uważając, żeby
Feta się nie rozpadła.