Tak jak obiecałam - kolejny przepis na bataty.Składniki: na frytki:2 bataty2 marchwieczosnekrozmaryngarść posiekanej natki pietruszkiolej rzepakowy na sos:250 ml jogurtu greckiegopół awokado2 garście liści szpinaku babyząbek czosnkusólok. 2 łyżki soku z cytrynyFrytki:Obieramy warzywa i kroimy jak na frytkiMieszamy z ok 2 łyżkami oleju, ziołami, a następnie solimy. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na ok 25-30 minutWażne, aby warzywa były ułożone obok siebie a nie na sobie.W czasie pieczenia przygotowujemy sos:Awokado rozcieramy z jogurtem. Szpinak siekamy i łączymy go z jogurtem. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i całość mieszamy. Sos najlepiej przed podaniem włożyć do lodówki, żeby smaki przeszły sobą na wzajem.Upieczone frytki jemy z sosem. PYYYCHA! :-))