ßßß Cookit - przepis na Paella wegetariańska

Paella wegetariańska

nazwa

Wykonanie

Lubicie jednogarnkowe dania? Ja uwielbiam. Po pierwsze to duża oszczędność czasu, po drugie można mieszać różne smaki, które potrafią się świetnie ze sobą komponować, a po trzecie co ważne dla mnie - roślinożercy - zawsze znajduje się w nim sporo warzyw.
Tak jak chociażby w poniższym przepisie. Ryż i jesienne warzywa. Pycha. Podany przepis jest tylko propozycją, to jakich warzyw użyjecie pozostawiamy już Waszej fantazji. Dorzućcie do tego podsmażoną pierś z kurczaka lub krewetki a uzyskacie jeszcze bardziej sycące danie.
Potrzebujesz:
2 cukinie,
3 cebule,
2 papryki,
30 dag dojrzałych pomidorów,
migdały w płatkach lub/i ziarna słonecznika lub /i pestki dyni,
30 dag ryżu długoziarnistego,
600 ml bulionu z jarzyn,
oliwa/olej,
1/2 łyżeczki kurkumy,
3 ząbki czosnku,
ostra papryczka (opcjonalnie),
sól, pieprz
Wykonanie:
Obierz i posiekaj cebulę. W sporym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Dodaj suchy ryż i smaż przez 2 minuty.
Następnie wlej bulion, dodaj kurkumę i czosnek. Całość zagotuj. Przykryj i dalej gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj ryż.
W tym czasie pokrój paprykę i pomidory w kostkę oraz cukinię w talarki lub w kostkę. Dodaj warzywa do ryżu i gotuj przez kolejne 10 minut pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.
Tak przygotowany ryż przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp migdałami i podpiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawaj z sałatą.
Smacznego!
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/11/paella-wegetarianska.html