Wykonanie
Lubicie jednogarnkowe dania? Ja uwielbiam. Po pierwsze to duża oszczędność czasu, po drugie można mieszać różne smaki, które potrafią się świetnie ze sobą komponować, a po trzecie co ważne dla mnie - roślinożercy - zawsze znajduje się w nim sporo warzyw.Tak jak chociażby w poniższym przepisie.
Ryż i jesienne warzywa. Pycha. Podany przepis jest tylko propozycją, to jakich warzyw użyjecie pozostawiamy już Waszej fantazji. Dorzućcie do tego podsmażoną
pierś z kurczaka lub
krewetki a uzyskacie jeszcze bardziej sycące danie.Potrzebujesz:2
cukinie,3
cebule,2
papryki,30 dag dojrzałych
pomidorów,
migdały w płatkach lub/i
ziarna słonecznika lub /i
pestki dyni,30 dag
ryżu długoziarnistego,600 ml
bulionu z jarzyn,oliwa/olej,1/2 łyżeczki
kurkumy,3 ząbki
czosnku,
ostra papryczka (opcjonalnie),
sól,
pieprzWykonanie:Obierz i posiekaj
cebulę. W sporym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę
oliwy i podsmaż na niej
cebulę. Dodaj suchy
ryż i smaż przez 2 minuty.Następnie wlej
bulion, dodaj
kurkumę i
czosnek. Całość zagotuj. Przykryj i dalej gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj
ryż.W tym czasie pokrój
paprykę i
pomidory w kostkę oraz
cukinię w talarki lub w kostkę. Dodaj warzywa do
ryżu i gotuj przez kolejne 10 minut pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.Tak przygotowany
ryż przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp
migdałami i podpiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawaj z
sałatą.
Smacznego!