ßßß
Składniki:- 4-5 jajek,- pęczek świeżego szczypioru,- 1/2 czerwonej papryki,- 1/2 niewielkiej cebuli,- 6-8 pomidorków koktajlowych,- opcjonalnie ok. 3 plasterków szynki,- 1 łyżka mąki, może być zwykła pszenna, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodać jakąś lepszą, choćby pełnoziarnistą,- sól, pieprz,- olej rzepakowy.Przygotowanie:1. Drobno siekamy szczypior i cebulę,2. Kroimy w kostkę paprykę i ewentualnie szynkę, jeśli zdecydujemy by również zagościła w omlecie,3. W miseczce łączymy jaja z mąką, posiekanym szczypiorem, papryką oraz szczyptą soli i pieprzu, intensywnie "roztrzepujemy"- można widelcem, tworząc gładką masę jajeczną,4. Na oleju rzepakowym podsmażamy chwilę cebulę,5. Wlewamy na patelnię z cebulą masę jajeczną i układamy na wierzchu pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, tak, aby je zanurzyć w masie,6. Zmniejszamy ogień, aby nie przypalić spodu omletu i przykrywamy patelnię pokrywką. Omlet dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. Co jakiś czas do niego zaglądamy, sprawdzając boki i spód. Omlet jest dobry, gdy masa jajeczna na wierzchu się zetnie, a spód i boki lekko zarumienią.Tym sposobem nie ma potrzeby przewracania omletu na patelni, co z pewnością zniszczyłoby końcowy efekt wizualny.Danie syte, dla mnie idealna kolacja ;) Polecam.