Wykonanie
Niestety ostatnio trochę zaniedbałam bloga, a spowodowane to było natłokiem kilku nowych zajęć. Ale tu nie o tym- za to o
omlecie :) To nie do końca moja propozycja podania omletu, kiedyś widziałam taki sposób przyrządzenia na YT. Wypróbowane, w mojej opinii "przedobre".
Składniki:- 4-5
jajek,- pęczek świeżego
szczypioru,- 1/2
czerwonej papryki,- 1/2 niewielkiej
cebuli,- 6-8
pomidorków koktajlowych,- opcjonalnie ok. 3 plasterków
szynki,- 1 łyżka
mąki, może być zwykła pszenna, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodać jakąś lepszą, choćby pełnoziarnistą,-
sól,
pieprz,-
olej rzepakowy.Przygotowanie:1. Drobno siekamy
szczypior i
cebulę,2. Kroimy w kostkę
paprykę i ewentualnie
szynkę, jeśli zdecydujemy by również zagościła w
omlecie,3. W miseczce łączymy
jaja z
mąką, posiekanym
szczypiorem,
papryką oraz szczyptą
soli i
pieprzu, intensywnie "roztrzepujemy"- można widelcem, tworząc gładką masę jajeczną,4. Na
oleju rzepakowym podsmażamy chwilę
cebulę,5. Wlewamy na patelnię z
cebulą masę jajeczną i układamy na wierzchu pokrojone na połówki
pomidorki koktajlowe, tak, aby je zanurzyć w
masie,6. Zmniejszamy ogień, aby nie przypalić
spodu omletu i przykrywamy patelnię pokrywką. Omlet dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. Co jakiś czas do niego zaglądamy, sprawdzając boki i spód. Omlet jest dobry, gdy masa jajeczna na wierzchu się zetnie, a spód i boki lekko zarumienią.Tym sposobem nie ma potrzeby przewracania omletu na patelni, co z pewnością zniszczyłoby końcowy efekt wizualny.Danie syte, dla mnie idealna kolacja ;) Polecam.