Wykonanie
Witajcie Kochani. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na sylwestrową przekąskę proponuje roladki z
cukinii z
serem oraz dressingiem z
szalotką i
pomidorami. Popisowe danie mojego zaślubionego :) On jest również autorem dania ze zdjęcia.Do wykonania tego całkiem prostego i przyjemnego dania potrzebujemy :
cukinieser, w oryginale jest Kozi, natomiast jeśli nie przepadacie za Kozią roladą, całkiem nieźle sprawdzą się
Camembert bądź
Brie.
pomidorszalotkaszczypiorekoliwa z oliwekocet winny z
białego winasólpieprzCukinie kroimy w plastry na mandolinie bądź dla bardziej zdolnych manualnie nożem, obieraczką. W garnku wstawiamy
wodę, gdy będzie wrząca wrzucamy plastry
cukinii na 1 góra 2 min, mają tylko delikatnie zmięknąć. Osuszamy
cukinie ręcznikiem papierowym. Każdy z plastrów, obficie przyprawiamy
solą i
pieprzem. Układamy po kawałku
sera i rolujemy w zgrabną roladkę. Do dressingu mieszamy z sobą zawsze w proporcji 3 :1,
oliwę z
octem. Na ok 12 szt roladek dobrze zrobić z 6 łyżek
oliwy i 2 łyżek
octu winnego. Do powstałego
winegretu dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę
szalotkę, posiekany na drobno
szczypiorek oraz
pomidora pokrojonego w małą kostkę. Co ważne aby z
pomidora wykroić wszystko co twarde i wypatroszyć go, z tego wodnistego miąższu z pestkami. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Kiedy nasz dressing jest gotowy polewamy nim roladki.Smacznego Kochani :)