Wykonanie
Składniki na naleśniki (ok.20 szt.):3 szklanki
mąki3 szklanki
mleka3
jaja0,5 szklanki
wody gazowanej1,5 łyżki
oleju (do ciasta naleśnikowego)
olej (do smażenia)szczypta
soliSkładniki na farsz:700-800 g
mięso mielone1 mała
cebulapuszka
kukurydzy2 sosy bolognese (ja użyłam dwa
fixy arrabiata)200- 250 g
startego sera żółtegoewentualnie
sól,
pieprz do smaku ( ja nie doprawiałam, ponieważ sos arrabiata był wystarczająco ostry i doprawiony)
masło do smażenia
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy.Jeśli ciasto wyszło zbyt wodniste dodajemy
mąkę, natomiast jeśli wyszło za gęste dolewamy
mleka i
wody.Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem
oleju.Następnie przygotować farsz:
cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na
maśle, na drugiej patelni usmażyć
mięso mielone.Gdy wszystko już się usmaży, wrzucić do miski, dodać 50 g
sera żółtego,
kukurydzę, ewentualnie doprawić do smaku, wymieszać.W garnku sporządzić sosy według przepisu na opakowaniu ( jeśli chcecie sporządzić sos z
fixu arrabiata należy rozpuścić dokładnie 2 opakowania w 600 ml
wody, a następnie zagotować często mieszając).Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zawinąć tak samo jak krokiety, układać w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać resztą
sera żółtego i piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 200°.