Wykonanie

Wrzesień określiłam sobie w tym roku tak: "Jaki będzie wrzesień, taka będzie jesień" (przysłowie polskie)i jeśli będzie gdziekolwiek grill,w najbliższym czasie, to nie jem kiełbasek i karczków. :) Z racji tego, że pogoda nas rozpieszcza pojawiła się okazja do barbecue. No i jest, przepis spontaniczny, którym z przyjemnością się z
Wami podzielę!Zakupy obfitowały tego dnia w same warzywa. Kolory dość jesienne,nie sądzicie? W przepisie na przekładańca ze słodkim
ziemniakiem znajdziecie:
bataty (
pomarańczowe),
pomidory,
kaszę jaglaną,
olej słonecznikowy .

Dodatkowo mocno doprawione na słodko i rozgrzewająco a więc z dodatkiem:
cynamonu,
imbiru,
gałki muszkatołowej. A więc jak wygląda przepis ilościowo, przeczytacie poniżej.Przygotowanie potrawy jest bardzo proste.
Bataty obieramy, razem z
pomidorami kroimy w plastry, przekładamy na przemian na folii aluminiowej, posypujemy surową
kaszą jaglaną (uprzednio przepłukaną zimną
wodą i namaczaną chwilę w wodzie), następnie całość polewamy
olejem słonecznikowym, przyprawiamy, zakrywamy folią. I na grilla!

Całość pieczemy około 30 minut na dobrze rozgrzanym grillu lub do godziny już na takim, który się wypala, bo uprzednio gospodarz przyrządzał na nim np.:
kiełbaski. Polecam pakunki owinąć w podwójną folię, jeśli nie używacie tacek do pieczenia na grillu.Przekładaniec z
batatów i
kaszy jaglanej (4 porcje) :
bataty 2 sztuki duże
pomidory 4 sztuki po 150g
kasza jaglana (1 szklanka niepełna)
przyprawy:
cynamon,
imbir,
gałka muszkatołowa,
sól
Smacznego!Zachęcam do zjedzenia jako dodatek do
mięs przyrządzonych na ostro. Przekładaniec można także zjeść jako osobne danie jest w pełni sycące. To Wy decydujecie o gramaturze porcji, która określi rodzaj posiłku lunch czy danie główne.