Wykonanie
Weekend wegański trwa, więc na obiad..
bataty.Po raz pierwszy i na pewno nie ostatni :)
Bataty nadziane
kaszą jaglaną,
szpinakiem,
pomidorami i
nerkowcamiSweet potato filled with millet, cocktail tomatoes and cashewsSKŁADNIKI (2 porcje):1 duży
batat (ok. 500 g)1/2 szklanki
kaszy jaglanej (ok. 80 g)
szpinak (ok. 300 g)
pomidorki koktajlowe
nerkowcesos sojowyszczypta
cukru trzcinowegoszczypta zmielonej
papryczki chiliWYKONANIE:
Batata myjemy, przecinamy na pół i pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut. W tym czasie gotujemy
kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu, a następnie przyprawiamy ją szczyptą
cukru, szczyptą zmielonej
papryczki chili oraz
sosem sojowym (mniej więcej 1-2 łyżki).
Szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i delikatnie posolić/popieprzyć, a
świeży szpinak należy chwilę poddusić na patelni z łyżeczką
oliwy, do momentu gdy liście 'zwiędną'.Część wnętrza
batata wybieramy łyżką i do tak powstałego wgłębienia wkładamy
kaszę,
szpinak,
pomidorki i
nerkowce.