ßßß Cookit - przepis na Słodki ziemniak

Słodki ziemniak

nazwa

Wykonanie

Weekend wegański trwa, więc na obiad.. bataty.
Po raz pierwszy i na pewno nie ostatni :)
Bataty nadziane kaszą jaglaną, szpinakiem, pomidorami i nerkowcami
Sweet potato filled with millet, cocktail tomatoes and cashews
SKŁADNIKI (2 porcje):
1 duży batat (ok. 500 g)
1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 80 g)
szpinak (ok. 300 g)
pomidorki koktajlowe
nerkowce
sos sojowy
szczypta cukru trzcinowego
szczypta zmielonej papryczki chili
WYKONANIE:
Batata myjemy, przecinamy na pół i pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu, a następnie przyprawiamy ją szczyptą cukru, szczyptą zmielonej papryczki chili oraz sosem sojowym (mniej więcej 1-2 łyżki). Szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i delikatnie posolić/popieprzyć, a świeży szpinak należy chwilę poddusić na patelni z łyżeczką oliwy, do momentu gdy liście 'zwiędną'.
Część wnętrza batata wybieramy łyżką i do tak powstałego wgłębienia wkładamy kaszę, szpinak, pomidorki i nerkowce.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/06/sodki-ziemniak.html