ßßß
I nareszcie tarta zagościła u mnie w kuchni. Ile to czasu upłynęło odkąd postanowiłam zrobić jakąkolwiek. Oczywiście musiałam eksperymentować, nie mogłam się powstrzymać. :D Tym razem wypadło na kruche ciasto z użyciem mąki żytniej i słodziutki krem bez użycia cukru. Zapraszam po przepis!
Przepis na ciasto:1,5 szklanki mąki żytniej2 jajka1/4 szkl. olejubardzo duuuużo wiórków kokosowych - na poważnie..100 g :DKrem :900 g bananów1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
W przypadku ciasta wszystkie składniki wymieszać ze sobą, tak aby konsystencja była dosyć zbita i dała się formować. Ułożyć ciasto w formie, aby było po upieczeniu do wypełnienia kremem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 170 C, ok.30 minut. Do zrumienienia.Banany zmiksować z odrobiną wody mineralnej (kilka łyżek). Dodać budyń w proszku, i wymieszać. Całość wlać do upieczonej tarty, i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika. Dla podpieczenia, zrumienienia. Zmniejszyć temperaturę.Wskazówki do tarty:Podczas pieczenia na wierzchu ciasta może pojawić się bardzo cienka warstwa tłuszczu (z wiórków i z oleju), wystarczy wyjąć tartę pod koniec pieczenia, i odsączyć płyn papierowym ręcznikiem.Pozostawić do ostudzenia, udekorować. I gotowe!Pychotka, spróbujcie!