Wykonanie

Na Akacjowym blogu zachwyciłam się biało-zieloną
bułką. Małgosia tak pięknie ją upiekła i sfotografowała, że nie mogłam się oprzeć i mam taką samą i nawet w podobnym, kwiatowym towarzystwie. Ten wiosenny wypiek kojarzy się ze słońcem i roślinami. Wiosennymi, jeszcze wykluwającymi się nowalijkami. Także leśnymi.

(przepis skopiowany ze strony Akacjowy blog)
Szpinak:200 g
świeżego szpinaku1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
masła klarowanego1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejsól,
pieprzCiasto:450 g
mąki pszennej typ 650 + 100 g + do podsypania7 g
suszonych drożdży instant320 ml letniej
wody1,5 łyżeczki
soliprzygotowany
szpinakRozpuścić
masło, wrzucić na rozgrzany tłuszcz posiekany drobno ząbek
czosnku i
gałkę muszkatołową, podsmażyć to razem. Wrzucić na to umyte i osuszone liście
szpinaku. Gdy liście zwiędną na patelni, polać je
miodem, doprawić
solą i
pieprzem do smaku, wymieszać. Następnie włożyć całość do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia. Zważyć.
Mąkę (450 g) połączyć z
drożdżami i
solą. Wlać powoli letnią
wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do misy i przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Do drugiej części dodać zmiksowany
szpinak oraz 100 g
mąki. Dalej wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zielone. Zostawić je w misie, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1godzinę.Wyrośnięte białe ciasto , ułożyć na oprószonym
mąką blacie. Rozwałkować na prostokąt o długości dostosowanej do foremki . W razie potrzeby podsypywać
mąką.Następnie rozwałkować zielone ciasto na taki sam prostokąt i ułożyć zielone ciasto na
białym. Zwinąć całość w roladę (odważyłam tyle samo ciasta zielonego co białego, pozostałość ciasta zielonego upiekłam oddzielnie w małej prostokątnej foremce). Ciasto ułożone w foremkach odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na niecałą godzinę.Piec w nagrzanym piekarniku najpierw przez 10 min. w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć ja do 180 i piec 15-20 minut.Wyrośnięte białe ciasto (zważyć*), ułożyć na oprószonym
mąką blacie. Rozwałkować na prostokąt o długości dostosowanej do foremki (użyłam foremki półokrągłej do pasztetu o wymiarach 8,5 cm X 35 cm). W razie potrzeby podsypywać
mąką.Następnie rozwałkować zielone ciasto na taki sam prostokąt i ułożyć zielone ciasto na
białym. Zwinąć całość w roladę (odważyłam tyle samo ciasta zielonego co białego, pozostałość ciasta zielonego upiekłam oddzielnie w małej prostokątnej foremce do pasztetu o wymiarach dna 4,5 cm X 31 cm*). Ciasto ułożone w foremkach odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na niecałą godzinę.Piec w nagrzanym piekarniku najpierw przez 10 min. w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć ja do 180 i piec 15-20 minut.

Takie
pieczywo poprawia humor już na
dzien dobry. Ozdoba i sedno wiosennego śniadania.Kolor i smak!
